Чланци поређани по датуму: новембар 2020

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “АКО ЈЕ БОГ У МОМ И ТВОМ СРЦУ, ОНДА ЈЕ И ЦАРСТВО НЕБЕСКО У ЊЕМУ”Преосвећени Владика Јован, епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке служио је свету архијерејску литургију у крагујевачком насељу Аеродром, у понедељак, када наша света Црква прославља Светог Григорија Чудотворца. Преосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Александар Мирковић, јерођакон Василије (Старовлах), јерођакон Јован (Прокин), ђакон Александар Ђорђевић. Чтецирали су богослови: Филип Берић, Василије Тешић и ипођакон Милош Коцић.

sabornacrkvakragujevacДиван је Бог у светима својим! Сабрана око Tрпезе Господње Црква је и данас, славећи светитеље Господње, славила Васкрслога Господа Исуса Христа и Свето име његово, које их је и прославило. Свети апостол и јеванђелист Матеј, кога данас Православна црква слави 29. новембра 2020. године, ученик Господа Исуса Христа, сведок Васкрсења Христовог и целокупног живота Христовог, који је на само једну реченицу Христову пошао за њим: “Хајде за мном”, и апостол Матеј оставља све и креће за Исусом, и управо на овај дан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу уз саслужење братства Саборног храма.

ВЛАДИКА ЈОВАН: “АКО НИСИ ОСЕТИО СВОЈ ПАД, НЕЋЕШ НИ ДА СХВАТИШ ДА ТРЕБА И ДА УСТАНЕШ”Првога дана Божићњег поста, у суботу 28. новембра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдко-карловачке Г. Јован, предводио је Свету заупокојену Литургију у Саборном храму у Крагујевцу. Епископу су саслуживали свештеници саборног храм и гост из Јужноафричке Републике отац Исајило (Марковић).

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН СВЕШТЕНИКА И ПАРАСТОС КТИТОРИМА У БОГОСЛОВИЈИДана 27./14. новембра 2020. године, када наша Света Црква прославља Светог апостола Филипа и Светог Григорија Паламу, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у параклису Богословије Светог Јована Златоустог.

Преосвећеном Владици су саслуживали: ректор Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милић Марковић, протонамесник Александар Сенић, јереј Владан Костадиновић, јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОСТАДана 25. новембра 2020. године Његово Преосвештенство, епископ шумадијски Господин Јован служио је бденије у параклису Богословије, чиме је и отпочела прослава заштитника овог светог училишта – Светог Јована Златоустог.

Преосвећеном Владици саслуживали су ректор Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милић Марковић, јереј Владан Костадиновић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин).

ЕПИСКОП ЈОВАН У БРЕСНИЦИ: “БЛАЖЕНИ МИЛОСТИВИ!”Наша Света Црква 25. новембра (по новом стилу) прославља Светог Јована Милостивог.

У бресничком храму Светог Јоаникија Девичког служио је Његово Преосвештенство епископ шумадијски и администратор архиепископије београдско-карловачке г. Јован.

СВЕТИ КРАЉ СТЕФАН ДЕЧАНСКИ ПРОСЛАВЉЕН У СУШИЧКОМ ХРАМУУ уторак, 24. новембра 2020. године, када наша Црква прославља и празнује светог мученика Мину, светог Теодора Студита и светог краља Стефана Дечанског – Мратиндан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу. Саслуживали су свештеници и ђакон овог светог храма, а за певницом су појали ученици крагујевачке Богословије.

УСНУЛА У ГОСПОДУ МОНАХИЊА КСЕНИЈА (ГАЈОВИЋ)Дана 22. новембра 2020. године уснула је у Господу у својој 72. години монахиња Ксенија (Гајовић) из манастира Благовештење (рудничко).

Монахиња Ксенија (Гајовић) рођена је 19. маја 1949. године у Полумиру код Ушћа од оца Николе и мајке Милице. Била је једна од четворо деце. Детињство је провела на службама у Студеници. У манастир Благовештење је дошла по препоруци оца Јулијана у својој 22. години.

ПОЛУГОДИШЊИ ПОМЕН ПРОТОЈЕРЕЈУ СТАВРОФОРУ ИЛИЈИ ПОП-ЛАЗИЋУУ уторак, 24. новембра, на породичној гробници Поп-Лазић, на старом Сибничком гробљу, служен је полугодишњи помен протојереју-ставрофору Илији Поп-Лазићу.

Свештенство архијерејског намесништва космајског узнело је Господу молитве за душу проте Илије, уз присуство родбине и пријатеља породице.

 ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “ВЕРА ЉУБАВЉУ РАСТЕ, АЛИ СЕ И ЉУБАВ МНОЖИ ВЕРОМ”Дужни смо свагда благодарити Богу за вас, браћо, као што приличи, зато што веома расте вјера ваша и умножава се љубав свакога од вас, једног према другом.
(2. Солуњанима, 1,3).

Преосвећени Епископ шумадијски и администратор архиепископије београдско-карловачке Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром, у понедељак двадесет и пети по Духовима, 23. новембра 2020. године. 

ЖИВИ ЉУДИ ЖИВОГА БОГА – Блаженопочивши Патријарх и удова ЦркваКада Црква остане без свог Првојерарха каже се да је "удова црква". Шта то значи питали смо протојереја-ставрофора Милића Марковића. Следи разговор о "првом међу једнакима", жалости и сузама у смрти, губицима које је СПЦ имала током короне, избору наследника. Питали смо о. Милића Марковића по чему ће се он сећати Патријарха Иринеја.

 

У Спомен-храму Светог Саве на Врачару, заветном храму српског народа, у коме јe било изложенo тeло блаженоупокојеног Патријарха српског Иринеја, служена је света заупокојена Литургија са опелом - ВЕСТ ЈЕ У ИЗРАДИ!

Началствовао је Његово Преосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом, председавајући Светим Архијерејским Синодом Српске Православне Цркве, уз саслужење Високопреосвећених Митрополита волоколамског г. Илариона из Московске Патријаршије и бориспољског и броварског г. Антонија из Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије, Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована, Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија, Преосвећене господе Епископа шумадијског Јована, бачког Иринеја, врањског Пахомија, рашко-призренског Теодосија, крушевачког Давида, тимочког Илариона, нишког Арсенија, захумско-херцеговачког Димитрија, моравичког Антонија, мохачког Исихија, диоклијског Методија, полошко-кумановског Јоакима, брегалничког Марка, свештенства и монаштва Српске Православне Цркве и гостију из других помесних Православних Цркава, у молитвеном присуству Преосвећене господе Епископа диселдорфског и немачког Григорија, ремезијанског Стефана и умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија, као и многобројног верног народа који се у дугој поворци уливао у Светосавски храм да се опрости од свог Патријарха и Оца.

patrijarh irinej10Поводом упокојења Патријарха српског Иринеја света заупокојена Литургија биће служена у недељу, 22. новембра 2020. године, у храму Светог Саве на Врачару са почетком у 9 часова.

Началствоваће Његово Преосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење више архијереја и свештенства Српске Православне Цркве и гостију из других помесних Православних Цркава. Појаће Прво београдско певачко друштво и хор "Бранко" из Ниша. Током свете Литургије беседиће Његово Преосвештенство Епсикоп бачки г. Иринеј.

У наставку свете Литургије биће служено опело после кога ће се од блаженоупокојеног патријарха и оца нашег Иринеја беседама опростити старешина Саборног храма Светог архангела Михаила у Београду протојереј-ставрофрор Петар Лукић, Митрополит дабробосански г. Хризостом, председник Републике Србије г. Александар Вучић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик.

Патријархово тело биће сахрањено у крипти храма Светог Саве.

* * *

Свети Архијерејски Синод обавештава свештенство, монаштво и верни народ да ће се током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха српског Иринеја, у Саборном храму Светог aрхангела Михаила и у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, Српска Православна Црква стриктно придржавати мера које су због тешке епидемиолошке ситуације у нашој земљи прописали наделжни државни органи.

Из тог разлога, обезбеђен је директан пренос на првом програму Радио-телевизије Србије, а Свети Синод позива свештенство и наше вернике да умноже своје личне молитве за покој душе нашег драгог Патријарха.

Свети Архијерејски Синод

СВЕТА ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ У БЕОГРАДУУ Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду, пред телом блаженоуснулог у Господу патријарха и оца нашег Иринеја, свету заупокојену архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење Преосвећене господе Епископа шумадијског Јован, крушевачког Давида и нишког Арсенија, у молитвеном присуству Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија и Преосвећеног Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Патријарха српског.

ТЕЛО БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ИРИНЕЈА ИСПРАЋЕНО ИЗ ПАТРИЈАРШИЈСКОГ ДВОРА У САБОРНИ ХРАМПомен блаженопочившем Патријарху и оцу нашем Иринеју у Патријаршијском довру у Београду 21. новембра 2020. године служио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење преосвећене господе Епископа шумадијског Јована, крушевачког Давида и нишког Арсенија у молитвеном присуству Преосвећеног Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Патријарха српског.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Свети Архијерејски Синод обавештава свештенство, монаштво и верни народ да ће се током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха српског Иринеја, у Саборном храму Светог Архангела Михаила и у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, Српска Православна Црвка стриктно придржавати мера које су због тешке епидемиолошке ситуације у нашој земљи прописали наделжни државни органи.

Из тог разлога, обезбеђен је директан пренос на првом програму Радио-телевизије Србије, а Свети Синод позива свештенство и наше вернике да умноже своје личне молитве за покој душе нашег драгог Патријарха.

СВИ СРПСКИ ПАТРИЈАРСИ – специјална емисија посвећена патријарху ИринејуПоводом упокојења српског Патријарха разговарали смо са јерејем Владаном Костадиновићем, професором у Богословији „Свети Јован Златоусти“ по чему ћемо памтити службовање блаженопочившег Патријарха. Да ли је носио бреме наследника онога кога смо звали „живим свецем“? У којој мери је био очекиван његов избор за патријарха. По чему ће остати упамћен у Епархији нишкој где је службовао три и по деценије. Који су изазови његове службе као патријарха и да ли ће више бити памћен по својој унутрашњој црквеној политици или према спољашњој. О везама са државним врхом и изградњи храма Светог Саве. О прослави Миланског едита и присуству Сабору на Криту.

Патријарх Иринеј

Поводом упокојења блаженопочившег Патријарха српског Иринеја, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одржао је седницу 20. новембра 2020. године у Патријаршији српској у Београду и донео одлуке које су Уставом Српске Православне Цркве предвиђене у оваквим ситуацијама.

Донета је одлука да патријарашке дужности преузима Свети Архијерејски Синод у складу са чланом 62 Устава Српске Православне Цркве, а да Светом Синоду до избора новог Патријаха српског председава Митрополит дабробосански г. Хризостом.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке Свети Архијерејски Синод је изабрао Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована у складу са чланом 70 Устава Српске Православне Цркве.

Тело блаженопочившег Патријарха српског Иринеја биће изложено у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду током свете Литургије на дан славе Саборног храма, 21. новембра 2020. године, а после тога пренето у храм Светог Саве на Врачару, где ће верници имати прилику да се опросте са блаженопочившим Патријархом.

Света заупокојена Литургија биће служена у недељу, 22. новембра 2020. године, у храму Светог Саве на Врачару са почеткокм у 9 часова. У наставку свете Литургије биће служено опело, а тело Патријархово биће сахрањено у крипти храма Светог Саве.

Извор: СПЦ

Радио Златоусти - КрагујевацПоштовани слушаоци слушате емисију о деценији коју је почивши патријарх Иринеј провео на челу Српске православне цркве од устоличења на трон српских патријараха 23. јануара 2010. године у Саборном светоархангелском храму у Београду до његовог упокојења данас, 20. новембра.

Страна 1 од 3