Чланци поређани по датуму: понедељак, 31 децембар 2012

ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК МАТЕРИЦЕ У МАНАСТИРУ ТРНАВИ КОД ЧАЧКА Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, новопостављени администратор Епархије жичке, служио је на празник материца Свету Архијерејску Литургију у манастиру Благовести Пресвете Богородице у селу Трнави, у подножју планине Јелице недалеко од Чачка.

Епископа је срдачно дочекала игуманија ове свете обитељи мати Серафима, заједно са сестринством, а на Литургији је саслуживало свештенство и монаштво из више градова Епархије жичке. Канонска посета Његовог Преосвештенства уследила је након недавног упокојења блаженопочившег Епископа жичког Господина Хризостома, када је по одлуци Светог Архијерејског Синода, за администратора ове Епархије, постављен Епископ шумадијски Господин Јован.

Недеља Праотаца односно празник мајки - Материце је свечано прослављен у Старој Цркви литургијом којом је началствовао ректор крагујевачке Богословије др Зоран Крстић.

Празник мајки и жена се традиционално свечано обележава у Старој Цркви, што је и ове године довело мноштво народа, пре свега мајки са својом децом да узму учешћа на литургијском сабрању и заједничаре у Телу и Крви Господњој. Овај празник је смештен у недељу између Детинаца и Очева, зато што је мајка и матица и врело живота. За њу којој је посвећен овај празник кажемо: Не стоји кућа на земљи, већ на доброј жени! Мајчина љубав је најсличнија Божијој љубави. Мајчину љубав чине топла осећања и смирење. То је она љубав која нам се открива у Витлејемској ноћи, приликом рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Мајка је она која себе жртвује и она воли своју жртву. Она предаје себе другима. Цена њене љубави је често страдање, а награда живот. Зато је мајка спремна на патње и умирање зарад бића које љуби. Чак и кад њено срце престане да куца, она не престаје да воли.

ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМАУ петак тридесети по Духовима на дан св. свештеномученика Елефтерија и преп. Павла, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску литургију у храму свете Петке у Виноградима.

ЦРКВА ЋЕ НАС ОСВЕШТАТИ ТЕ ЋЕМО ОСЕТИТИ КАКО ЈЕ ДИВНО БИТИ ЧОВЕКУ четвртак пред Материце 27. децембра 2012. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.