Чланци поређани по датуму: четвртак, 20 август 2009

ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУ Уочи празника Преображења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је у уторак 18. августа 2009. године празнично бденије, а сутрадан и Свету Архијерејску Литургију у манастиру Благовештењу Рудничком.

Колики углед ова светиња ужива у Шумадији сведочи нам велики број благочестивог народа на Светој Литургији сабраног око свог Епископа, чиме се потврђује да је Преображење предокус, предокушање Царства Небескога.

др Зоран КрстићБраћо и сестре,
наше јудео-хришћанско предање почива на Откривењу. Дакле, први корак који је учињен, није био људски корак. Нисмо ми откривали па затим открили Бога, него напротив, Бог је Онај који је први заволео човека и који му се открио. И од онда, од првог тренутка му се откривао и – открива му се и данас. Дакле, наш Бог је откривени Бог, Бог који се открива у својој творевини и који се открива у историјским догађајима. Кад отворите Свето Писмо видећете ту забелешку о тумачењу историјских догађаја, видећемо сви ми да се та општа књига састоји од много мањих књига писаних у једном дугом временском периоду. Опет, она је јединствена и управо говори о догађајима, догађајима из људске историје у којима се Бог откривао, у којима је и кроз које је водио људски род ка спасењу.

ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ НА ДАН ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТАУ Саборном храму у Крагујевцу на дан Преображења Господа Исуса Христа 19. августа 2009. године Свету Литургију је служило братство светоуспењског храма. У препуном храму верни народ се сабрао на заједничкој молитви - Литургији, где се на најдивотнији и најчудеснији начин спајају небо и земља, где се уз молитвену симфонију приноси најсветија бескрвна жртва којом се прославља Бог у Тројици. Окупљени на заједничкој служби, народ са свештенством је прославио дан Христовог Преображења, дан када је пре 2000. година Господ Исус Христос својим ученицима показао своју Божанску славу, показао им да је он заиста прави Бог.

ПРЕОБРАЖЕЊЕ У БАРАЈЕВУОпштинска манифестација “Барајеву у походе”, која траје од 18. до 28. августа 2009. године у Барајеву, почела је празничним бденијем које је служио архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић уз саслужење јереја Горана Ракића, Владимира Димића и ђакона Дарка Павловића.

ПРЕДПРАЗНСТВО ПРЕОБРАЖЕЊА – СТАНОВОДана 18. августа 2009. године, на предпразнство Преображења Господњег, благоизволео је служити Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика Пантелејмона у Станову, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован.

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ АЕРОДРОМ Владика Јован - Господ нас је увек учио да се у тајности срца свога молимо

Светом Архијерејском Литургијом у храму Светог Саве на Аеродрому 17. августа 2009. године када се Црква молитвено сећа Светих седам мученика у Ефесу, настављено је сабирање верног народа око свог Епископа, у заједници Тела и Крви Христове.