Чланци поређани по датуму: октобар 2019

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТЕ ЛУКЕ У МЛАДЕНОВЦУУ четвртак 31. октобра 2019. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог апостола и јеванђелисту Луку и Светог Петра Цетињског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Светом Луки на Старом градском гробљу у Младеновцу. Храм скромних димензија био је премали да прими велики број верника, који су дошли са жељом да са својим Владиком учествују у Литургији.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИУ среду, 30. октобра, када света православна Црква слави светог пророка Осију и преподобномученика Андрију Критског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у Бресници, уз саслужење протојереја Саше Антонијевића, јереја Милоша Ђурића и ђакона Немање Стојковића.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ У БАРЗИЛОВИЦИ НАДОМАК ЛАЗАРЕВЦА

У уторак, 29. октобра 2019. године, када Црква прославља Светог Лонгина Сотника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на апостоле, у месту Барзиловица, надомак Лазаревца.

Епископу су саслуживали: игуман манастира Светог великомученика Георгија у Ћелијама Доситеј Хиландарац, архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, јереј Рашко Стјепановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

ДУХОВНО ВЕЧЕ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУУ уторак, 29. октобра 2019. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, братство храма Светога Саве и драмски студио “Лепеница” организовали су Духовно вече у част осам векова од задобијања самосталности СПЦ, а у режији господина Мирка Барјактаревића.

СИМПОСИОН – 100 ГОДИНА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЛАПОВУОве године се навршава 100 година од освећења храма Свете Параскеве у Лапову, које је извршио тадашњи српски митрополит Димитрије Павловић.

Патријарх Димитрије је једно време био парох у Лапову, волео је ово место, често га је посећивао и био је иницијатор изградње садашњега храма.

ЕПИСКОП ЈОВАН: “КАДА СЕ ИГУБИ СТРАХ ЗА СПАСЕЊЕ, ТУ СПАСЕЊА НЕМА”“Све чините без гунђања и двоумљења, да будете беспрекорни и честити, дјеца Божија непорочна усред рода неваљалога и покваренога, у којему сијате као свјетила у васиони” (Фил. 2, 14-15).

У понедељак, 28. октобра 2019. године, када наша света Црква слави преподобномученика Лукијана Антиохијског и преподобног Јевтимија Новог, Преосвећени Владика Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светога Саве на Аеродрому.

ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВЦУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУПразновање преподобне мати Параскеве у виноградском храму у Крагујевцу свечано је почело празничним бденијем које је у суботу 26. октобра 2019. године служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештеника и ђакона крагујевачких храмова. Храм Свете Петке био је испуњен свештенством, монаштвом, ученицима Богословије “Светог Јована Златоустог”, као и верним народом којем је Епископ Јован пожелео благословен долазак у овај свети храм.

СВЕТА ПЕТКА ПРОСЛАВЉЕНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУз присуство мноштва верног народа, гостију и свештенства прослављена је храмовна слава, Преподобна мати Параскева – света Петка у паланачком храму.

Света Петка, светитељка српског порекла, веома је поштована у нашем народу, сматра се заштитницом и заступницом жена и децe, али и свих оних који јој се молитвом обраћају и траже заштиту и помоћ.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу, 27. октобра 2019. године, када наша Света Црква прославља спомен на преподобну мати Параскеву, у поподневним часовима, у храму Светих апостола Петра и Павла се већ традиционално дуги низ година врши света тајна јелеосвећења.

Свету тајну су вршили: протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш, Милован Ранковић, Слободан Раковић и Радивоје Марић, протонамесници Александар Миловановић, Иван Теодосић и Дејан Тодоровић, јереји Милош Митровић и Немања Искић и ђакон Александар Бабић.

СЛАВА ЦРКВЕ ПРЕПОДОБНЕ МАТЕРЕ ПАРАСКЕВЕ У ЈАГОДИНИЈагодинско небо се отворило на дан када наша света Црква прославља Преподобну мајку Параскеву, 14/27. октобра 2019. године. Црква посвећена овој светој угодници Божијој свечано је обележила своју славу заједно са свим гостима и људима добре воље који су узели учешће у овој свечаности.

Последњи у низу догађаја које је организовао Духовни центар Богословије "Светог Јована Златоуста" у Крагујевцу, ове јесени је промоција прве књиге "Дневника" академика Владете Јеротића, преминулог 2018. године. Издавач књиге је Задужбина "Владета Јеротић".

На промоцији ће учестовати:
- проф. др Ирена Арсић, Филозофси факултет Ниш, аутор поговора,
- проф. др Драган Сименуновић, Факултет политичких наука, Београд,
- Саша Миленић, професор философије у Првој крагујевачкој гимназији.

Модертор: Ана Брзаковић, новинарка Радија Златоусти.

Промоција се одржава у понедељак, 28. октобра од 18,30 сати, у сали Духовног центра Богословије "Светог Јована Златоуста" (у згради Фискултурне сале поред храма Светог Саве).

Добро дошли!

ОСВЕШТАНА ИКОНА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У ЈАГОДИНИДана 26. октобра (13. октобра по старом календару) 2019. године, у јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла, освештана је икона св. Нектарија Егинског и том приликом се овој икони поклонио велики број верног народа.

У поподневним сатима, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Г. Јован, освештао је икону св. Нектарија Егинског и служио акатист овом светитељу Божијем у јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У НЕМЕНИКУЋАМАУ суботу 26. октобра када наша Црква молитвено прославља светог мученика Карпа и свету новомученицу Злату Меглинску, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован началствовао је литургијским сабрањем у храму Светих апостола Петра и Павла у Неменикућу. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, јеромонах Петар (Драгојловић) старешина манастира Пиносава, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

Самој светој Литургији претходило је, на предлог свештеника, протојереја Новака Илића, рукопроизвођење у чин чтеца господина Дејана Јоксимовића и господина Станка Станковића из Неменикућа.

УЧЕНИЦИ СИБНИЦЕ И СЛАТИНЕ НА ЧАСУ ВЕРСКЕ НАСТАВЕНа часовима верске наставе ђаци из издвојених одељења Сибнице и Слатине основне школе “Јанко Катић” приступили су изради паноа. Ученици су били подељени у две групе.

Прву групу су чинили ђаци првог и другог разреда који су радили пано на тему “Моја школа и другари”, чиме су показали шта школа и другарство за њих значе. Другу групу чинили су ученици трећег и четвртог разреда, а њихов пано рађен је на тему “Литургијско приношење дарова природе Богу”.

ВЛАДИКА ЈОВАН: “СТАДО ДА СЕ МОЛИ ЗА ПАСТИРА И ПАСТИР ЗА СТАДО”У четвртак 24. октобра 2019. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу.

НОВА ИЗЛОЖБА У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ЈАГОДИНЕ – СВЕШТЕНА УМЕТНОСТ СРБИЈЕПод покровитељством Министарства културе, у Завичајном музеју у Јагодини отворена је изложба свештене уметности из збирки Уметничког одељења музеја. Изложбу, чији је аутор доктор Бранислав Цветковић, музејски саветник, прогласио је отвореном Владика шумадијски Господин Јован.

ОСВЕШТАНИ КРСТОВИ, ИКОНОСТАС ЗИМСКЕ КАПЕЛЕ И ПОДИГНУТА КУПОЛА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВАОбнова Манастира светог Архангела Гаврила, у народу познатог као Манастир Пиносава, у селу Кусадак, наставља се планираним темпом и ове године. После прошлогодишњег асфалтирања новог пута до Манастира, препокривања манастирске цркве и урађеном спољном осветљењу храма, и ове године се благодарећи помоћи од стране државе и добрих људи доста тога урадило.

Страна 1 од 4