Чланци поређани по датуму: четвртак, 18 јануар 2018

ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ КРСТ ПРВИ ПУТ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИНа празник Богојављење у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци, служена је Света Литургија након које је освећена вода пред великим бројем верника.

У славу Господа Исуса Христа, у знак сећања на његово крштење на реци Јордану, када је Св. Јован Претеча потапањем у воду три пута, обавио чин крштења у Његовој тридесетој години живота, на језеру Кудреч у Смедеревској Паланци, први пут, организовано је пливање за Часни крст. Верници, пливачи и свештенство храма окупили су се, затим, на брани језера, одакле је кренула литија до обале. Овај скуп благословио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

БОГОЈАВЉЕЊЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУПразник Богојављење је и ове године молитвено прослављен у свим храмовима орашачког намесништва. Након Свете Литургије у свим градским и сеоским храмовима обављено је велико освећење воде, коју је верни народ у току целог дана точио и носио својим домовима.

БОГОЈАВЉЕЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУочи празника Богојављење, на Крстовдан и на сам празник Светлости како се назива Празник Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, а саслуживали су свештеници овога храма на челу са протојерејем – ставрофором Зораном Крстићем, ректором Богословије «Свети Јован Златоусти» и старешином Саборног храма протојерејем – ставрофором Заријем Божовићем.

ЈЕДАНАЕСТО БОГОЈАВЉЕНСКО САБРАЊЕ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУБогојављенско пливање за Часни крст одржано је једанаести пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Ове године је учестовало више од 70 пливача из целе Србије међу којима су биле и три жене. На Богојављење, тачно у поноћ, Часни крст је унесен у Марковачко језеро од стране учесника, а на средини језера је преузет од стране старешине братства „Вожд“ Дејана Лазаревића (покретача и организатора догађаја). У подне је одржан молебан који су служили Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј Спасоје Марковић, јереј Ненад Марковић, јереј Марко Јефтић и ђакон Небојша Поповић, а потом су учесници понели Крст до места где се пливало.