Чланци поређани по датуму: субота, 15 август 2009

Orasac - AmfilohijeИНТЕРВЈУ ГОСПОДИНА ДР АМФИЛОХИЈА,  МИТРОПОЛИТА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОГ И ЗАМЕНИКА ОБОЛЕЛОГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ПАВЛА ИНФОРМАТИВНОЈ СЛУЖБИ ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕ

УЗДИЗАЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У СТАРОЈ ЦРКВ-MAКАВЕЈИ-ПРВИ ДАН ГОСПОЈИНСКОГ ПОСТАСва крштења која се обављају у Старој Цркви, врше се у недавно потпуно обновљеној крстионици која је посвећена Часном Крсту. С тога је Владика Јован на славу ове капеле служио у петак 14. августа на први дан Госпојинског поста Свету Архијерејску литургију у Старој Цркви уз саслужење братства овога светога храма, али и гостију: протонамесника Дејана Лукића сабрата Светоуспенског храма у Крагујевцу и протонамесника Срђана Тешића, пароха Грошничког.

ПРЕДПРАЗНСТВО ИЗНОШЕЊА ЧАСНОГ КРСТА У СТАРОЈ ЦРКВИУ четвртак 13. августа, на Госпојинске покладе, Епископ Шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви уз саслужење братства овог храма.

СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА ПРОСВЕТУ СПЦДана 13. августа у Богословији Светог Јована Златоуста у Крагујевцу одржана је седница Комисије за просвету СПЦ. Састанак је отворио Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, председавајући Комисије, а уз њега у раду седнице учествовали су и Његово Преосвештенство Епископ далматински Фотије, члан Светог архијерејског синода задужен за црквену просвету, Његово Преосвештенство Епископ Јован шумадијски, који је био домаћин скупа, као и Ректори и професори Богословија Српске православне цркве.

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВ. ПРВОМУЧЕНИКА И АРХИЂАКОНА СТЕФАНА – НИКОЉЕНа дан преноса моштију Св. првомученика и архиђакона Стефана 15. августа. 2009. године, а поводом славе капеле у манастиру Никољу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију, у летњиковцу поред Цркве. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, синђел отац Сава, игуман манастира Брезовца код Аранђеловца, свештенство опленачког намесништва.