Чланци поређани по датуму: јул 2008

Image У недељу шесту по Духовима, недељу Светих Отаца, на Светог апостола Акилу и Преподобног Никодима, 27/14. јула, 2008. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, у оквиру редовне канонске посете селу Горња Трешњевица, код Аранђеловца, намесништво орашачко, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном преподобној мајци Параскеви, уз саслуживање свештенства овог намесништва и верног народа овога краја.

Image 

На празник Св. мученика Кирика и Јулите и Св. равноапостолног Владимира Кијевског 28.07.2008.године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију уз саслужење свих архијерејских намесника, више игумана, свештеника и ђакона у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Нарочита радост овога дана била је петнаеста годишњица од епископске хиротоније владике Јована.  Јер je  пре петнаест година Свети архијерејски сабор, на редовном заседању 1993. године, 25. маја, избрао дотадашњег  архимандрита студеничког оца Јована (Младеновића)  за епископа тетовског, са свим правима и дужностима епархијског архијереја за епархије у бившој Републици Македонији и за викара српског патријарха.

Image На празник Светог Архангела Гаврила 26. 07. 2008. године, прослављена је слава у манастиру Вољавча, Свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење више свештеника и ђакона, а након службе и литије око храма пререзао и славски колач.

У својој архипастирској беседи владика је истакао да су зидови храма  ове свете обитељи кроз векове исписани молитвеном побожношћу и натопљени сузним молитвама и да је због тога и нама данас овај манастир показатељ и пример колико је неопходно уложити труд  у нашем врлинском  животу да бисмо молитвом живели, дисали и осећали свет око нас.  Таквим молитвеним  животом стичемо једину истинску радост, спасоносну радост живота по Богу и у Богу. 

Image На празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице 25.јула 2008.године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету архијерејску литургију уз саслужење више свештеника у храму Пресвете Богородице Тројеручице у Малим Пчелицама. Том приликом осветио је и звоно је ће бити постављено у овом храму и позивати верне на молитву. Након службе владика је пререзао славски колач и пожелео верном народу благослов Божији и заступништво Пресвете Богородице.

 

Image 

Дана 24. јула 2008. након канонске посете Дрену у продужетку овога дана у сам његов  смирај, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован је нашао времена и да обиђе заједницу ''Земље живих'' у селу Брајковац надомак Лазаревца, у којој се тренутно налази шест штићеника.
Наиме, ради се о пројекту  за борбу против наркоманије, у који се благословом нашег владике и великим ангажовањем свештеника Александра Новаковића, укључила Црквена општина Лазаревац и Градска општина Лазаревац, а који је иначе започела пре око три године епархија бачка на челу са викарним епископом Јегарским Г. Порфиријем и свештеником Бранком Ћурчиним.

Image 

 Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован је извршио канонску посету црквеној заједници у Дрену у поподневним часовима, 24. јула на дан Свете великомученице Ефимије, и том приликом освештао два нова звона, палионицу свећа са продавницом и темеље будућег парохијског дома ове парохије. Епископа је дочекао велики број свештенства и верних, међу којима је био присутан један од највећих донатора овог новоподигнутог црквеног комплекса, али од тога још битније за овај крај, и велики молитвеник пред Богом, светогорски монах Рафаило. 

Image У понедељак 21.07.2008.године, када наша Света Црква прославља Светог великомученика Прокопија и моли му се као заступнику свих нас пред лицем Божијим, манастир Светог Луке у Бошњану је прославио свог патрона и једну од више манастирских слава.
По већ устаљеном обичају литургијско сабрање је предводио лично Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз салужење 19 свештеника и 3 ђакона и верног народа овог краја из шумадијске, жичке и нишке епархије. Тако да  ово сабрање из године у годину се увећава и прераста у ону истинску  кинонију(заједницу) Тела и Крви Христове, где се и пројављује Тајна Цркве и где обитава Живи Бог, преко Свога Сина Господа Исуса Христа.

Image Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, 19. и 20.јула  2008.године је  учинио канонску посету црквеној општини Десимировац,  одслуживши две Свете литургије.  У цркви Свете Тројице у Церовцу,  служио је на празник преподобног Сисоја Великог,  а у цркви Свете Недеље у Десимировцу на истоимени празник.
Цркву у Десимировцу, која је подигнута 1937.године, осветио је  митрополит загребачки Доситеј уз саслужење владике Николаја жичког и владике шабачког Симеона.

Страна 1 од 3