Чланци поређани по датуму: недеља, 16 јун 2019

СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ – ДУХОВИ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУИма један рођендан који је веома значајан за спасење рода људског. То је Духовдан – рођендан Цркве Христове, који се слави у 50. дан по Васкрсењу Христовом (отуда Педесетница). На тај дан, Дух Свети је сишао на апостоле у облику огњених језика. Док су апостоли били сабрани на молитви у Јерусалиму, налет силовитог ветра је ушао у кућу и Свети Дух је испунио сваког од њих, дајући им моћ да говоре на свим језицима света и да их разумеју сви људи. Јер, као што у људском телу ништа не бива без душе што је у њему, тако ни у телу Цркве ништа не бива без Духа Светога који је душа Цркве.

СЛАВА ЦРКВЕ У КОРИЋАНИМАУ недељу, 16. јуна 2019. године, на празник Силаска Светог Духа на апостоле, Црквена општина корићанска је прославила своју храмовну славу. Свету Литургију су служили свештеници овог храма: старешина храма протојереј-ставрофор Милорад Тимотијевић и протонамесник Дејан Марјановић, док су за певницом били теолози и вероучитељи ове парохије.

ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ ПРОСЛАВЉЕН У ЗАГОРИЦИСветом Литургијом која је почела у недељу у 8 часова молитвено је прослављен један од највећих хришћанских празника – Духови. Мештани села Загорице сабрали су се у храму Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана где су заједно са својим парохом јерејем Николом Симићем узнели Господу литургијске молитве.

ПРАЗНИК ДУХОВИ ПРОСЛАВЉЕН У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИСмедеревска Паланка свечано прославља празник Силаска Светог Духа на апостоле.Празновање је као и сваке године започело служењем свете Литургије у парохијским храмовима после чега је уследило вечерње богослужење са коленоприклоним молитвама, а потом је свештенство са својим народом из својих храмова кренуло у свечану литију градским улицама све до зграде општине где нас је дочекао председник општине г-дин Никола Вученса са својим тимом и припремљеним славским колачем.

СЛАВА МЛАДЕНОВАЧКЕ ВАРОШИПразник Силаска Светог Духа на Апостоле, Тројичиндан, прослављен је свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Овај велики празник представља најдуговечнију традицију у поткосмајској вароши и изузев у периоду богоборачког антитеизма обележаван је литијским обиласком записа у самом граду. Евхаристијском сабрању началствовао је Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, уз саслужење умировљеног пароха младеновачког протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, протонамесника Ратка Аврамовића, јереја Марка Јефтића и ђакона Небојше Поповића.

ЛИТИЈА У ЈАГОДИНИ ПОВОДОМ ПРАЗНИКА СИЛАСКА ДУХА СВЕТОГА НА АПСТОЛЕПразник Силаска Светог Духа на апостоле, свечано је прослављен у Јагодини. После Свете Литургије и вечерње молитве из Храма Светих апостола Петра и Павла главном улицом, кренула је градска литија. У овом заиста свечаном и молитвеном ходу узело је учешћа велики број верног народа и деце са својим вероучитељима, најмлађи чланови КУД “Каблови” из Јагодине и Покрет јагодинских извиђача.