Чланци поређани по датуму: уторак, 02 октобар 2018

ПРОСЛАВЉЕНО ДВЕСТА ГОДИНА ПОСТОЈАЊА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

У уторак, 02. октобра 2018. године, светом архијерејском Литургијом коју је служио Епископ шумадијски Г. Јован прослављено је двеста година постојања Старе Милошеве цркве у Крагујевцу. Пред почетак свете Литургије, у част двестогодишњице Старе цркве, најпре је у храму Свете Тројице освећен живопис од стране Владике Јована.

Кнез Милош који је поседовао нарочити дар за државотоворност, приступио је одабиру престонице за младу Кнежевину. Избор је пао на Крагујевац који се налазио довољно далеко од турских гарнизона што је био предуслов за самостално владање. Централни положај Крагујевца у Шумадији кнезу је омогућавао несметану комуникацију са свим осталим деловима Србије. Кнез Милош се у Крагујевац доселио 1818. године са намером да му то буде привремена престоница. У том тренутку Крагујевац је бројао 193 куће и 378 пореских глава, да би десетак година касније имао преко 600 домова и 2000 становника.

ОСМА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА У ПОПОВИЋУБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, под покровитељством Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, Градске општине Сопот и Центра за културу Сопот, у суботу 29. септембра 2018. године у порти цркве Светог великомученика Георгија у Поповићу одржана је осма по реду “Смотра црквеног беседништва”.

Тема овогодишњег Беседништва је била “У сусрет 800 годишњици самосталности СПЦ”. Ове године богонадахнутим речима су нам се обратили: свештеник Глигорије Марковић – Архиепископија београдско-карловачка, свештеник Игор Карановић – Епархија банатска, свештеник Никола Милошевић – Епархија Шабачка и професор Богословије у Београду Господин Горан Раденковић.