Чланци поређани по датуму: понедељак, 17 септембар 2012

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ТУЛЕЖИМА КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ суботу 15. септембра 2012. године, на дан св. Јована Посника и св. мученика Маманта, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је св. Архијерејску Литургију у храму св. Николаја Мирликијског у Тулежима, надомак Аранђеловца.

Дочекавши свог Архијереја, мештани овог не великог шумадијског села испунили су плато испред своје цркве и присуствовали освећењу новоизграђене палионицу свећа, коју је Владика Јован је освештао пре почетка свете Евхаристије.

ПОЧЕТАК ОБЕЛЕЖАВАЊА ГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВАЧКИМ ШКОЛАМАУ среду 12. септембра 2012. године у ОШ “Ђура Јакшић“ у Крагујевцу, у склопу текућих Госпојинских свечаности, одржан је први јавни час Верске наставе. Захваљујући ангажовању Министарства просветe школска управа града Крагујевца и Саборне цркве а благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, овим јавним часом духовности, обележавање Госпојинских свечаности је по први пут пренето и у школе, што је проширило број установа које учествују у припреми и извођењу Госпојинских свечаности. Ова је лепа прилика за ученике који похађају Верску наставу, да покажу своја знања, умећа и стваралачке способности а све у част покровитељке и заштитнице града и света, Пресвете Богородице.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископ Шумадијског Г. Јована на освећењу храма Свете Петке у Виноградима – Крагујевац У име Оца, Сина и Светог Духа, помаже вам Бог, браћо и сестре,

Слава Богу за све, нарочито што смо данас призвали благослов Божији, благослов Духа Светога и осветили овај храм посвећен Преподобној матери нашој Параскеви. Од данас, браћо и сестре, ово парче земље постало је парче неба – то парче неба су наши свети храмови у којима се свршава Света Литургија а која призива и спуста цело небо на земљу и земљу уздиже на небо. Зато је и долазак верника у храмове, посебно на Свету Литургију, наш и ваш улазак у небо, браћо и сесте. То говорим и себи и вама, да би имали, када улазимо у храм, осећања да се тамо свршава најсветија Тајна, Тајна неба и земље, Тајна Цркве, Тајна Свете Литургије.
Све што бих вам могао рећи о данашњем дану и за овај свети чин и свети тренутак, јесте да безусловно прихватите ону поруку коју смо чули данас из Јеванђеља – када је онај младић упитао Господа како да буде савршен и спасен и добио одговор: љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свом снагом својом; и ближњега свога као себе самога. Нека вам то буде поука данашњег освећења, да долазећи у овај храм љубите Бога и да волите једни друге. Само тако, преко Бога, препознаћемо и другог човека, а преко човека препознаћемо Бога. А и Бога и човека, кажем човека, браћо и сестре, најпре ћемо пронаћи у храму, у храму Божијем јер нечовеку није место у светом храму.