Чланци поређани по датуму: октобар 2006

У манастиру Бошљани, на дан славе манастира, епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију.

 

У понедељак, 30. октобра Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у препуном храму Светог пророка Илије у Доњим Грбицама. Приложник иконостаса је Радмило Радојчић из Горњих Грбица, а палионице свећа проф др Драган Батавељић из Крагујевца.

 

КРАГУЈЕВАЦ - 23.10.2006.

У Саборном храму одржан је парастос блажено почившем епископу шумадијском Валеријану.

 

Од раног јутра лепог јесењег дана 22. октобра, у порти древног храма jарушичког почео се окупљати верни народ ове парохије и шире околине.

Свештеници и верни народ и деца која похађају веронауку дочекали су свог архијереја на улазу у порту па све до црквених врата узимајући благослов.

 

МЛАЂЕН ДИНКИЋ У ПОСЕТИ ИЗГРАДЊИ ФИКУЛТУРНЕ САЛЕ БОГОСЛОВИЈЕ "СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТА" КОЈА ЈЕ ФИНАНСИРАНА ОД СТРАНЕ НАЦИОНАЛНОГ ИНВЕСТИЦИОНОГ ФОНДА - 20. ОКТОБАР 2006.

 

AКАДЕМИК ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЋ

СПАСЕЊЕ И/ИЛИ ИЗЛЕЧЕЊЕ - СКРИВЕНИ СМИСАО БОЛЕСТИ

У оквиру циклуса предавања Јесењег програма Духовног центра Саборне цркве у Крагујевцу »СВЕТИ НОВОМУЧЕНИЦИ КРАГУЈЕВАЧКИ» у уторак 17. октобра у 18 часова одржано је предавање академика Владете Јеротића на тему Спасење и/или излечење скривени смисао болести. Како је сала Епархијског дома Саборне Цркве  била сувише мала да прими све заинтересоване да чују речи познатог академика, скуп је пресељен у храм Успења Пресвете Богородице.

 

Дана 14. октобра 2006. године парохија у Реснику је прославила славу свога храма Покрова Пресвете Богородице. Свету архијерејску Литургију служио је епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење великог броја презвитера, ђакона и верног народа.

 

Епископ ГригоријеПредавање „Литургија – земља живих”, владике захумско-херцеговачког Григорија

Пред препуном Градском двораном „Шумадија” у центру Крагујевца, која има 1.050 места, синоћ је (понедељак, 9. октобра), одржано прво предавање из циклуса овогодишњег Јесењег програма Духовног центра Саборне цркве Православне епархије шумадијске, на тему „Литургија – земља живих”, о чему је говорио  Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Григорије.

Првобитно је као предавач био најављен умировљени епископ ове епархије  Атанасије (Јевтић), но како је њега спречила болест да дође у Крагујевац, истом темом се представио његов наследник на епископском трону -  владика Григорије.

У недељу 1. октобра 2006. године освећен је храм Св. великомученика Георгија. На освећењу је, поред епископа шумадијског Господина Јована, саслуживао и епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије уз свештенство и монаштво шумадијске, браничевске и будимљанско никшићке епархије.