Чланци поређани по датуму: петак, 30 март 2018

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУПрема древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу освештане су гранчице врбе. Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја 4. века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење јерусалимске Цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслинâ и палми. У крајевима где нема маслина и палми носе се гранчице врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба, освештане молитвом и покропљене освећеном водом раздељују се вернима, који их чувају током године поред славске иконе.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У ШУМАРИЦАМА„Благословен који долази у Име Господње“ (Јн 12, 13), чуло је се данас кроз насеље Шумарице из уста деце од којих је Господ начинио Себи хвалу (Пс 8, 2).

Као и сваке године, тако и ове, верни народ, деца школе „Јован Поповић“, деца која певају у хору Свети ђакон Авакум узнели су молитве Господу идући у крсном входу улицама свога насеља од школе до цркве Светог Георгија, а у исто време идући у сретање Господу који улази у Јерусалим појући тропаре и духовне песме Св. владике Николаја предвођен својим свештеником протонамесником Срђаном Тешићем.

ПРОСЛАВЉАЊЕ ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У АРАНЂЕЛОВЦУ – ПРИРЕДБА „У СУСРЕТ ВАСКРСУ“У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прославњена Врбица и одслужена Света Литургија на празник Цвети. Деца и верни народ су заједно са својим свештенством прославили овај празник у храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Празник је прославњен служењем празничног бденија и свечаном литијом у којој су се нарочито истакли наши најмлађи суграђани. Овај Свети догађај су посебно увеличали ученици ОШ „Светолик Ранковић“ из Аранђеловца и Мисаче. Вероучитељи ове школе су са својим ученицима припремили приредбу под називом „У сусрет Васкрсу“. Ученици су се лепо спремили и за окупљени верни народ извели неколико рецитација и драмских сцена у Петропавловском храму.

ПРАЗНИК ВРБИЦА ПРОСЛАВЉЕН У СОПОТУ“Да би нас уверио у опште Васкрсење, Ти си Христе Боже пре свог страдања Васкрсао Лазара из мртвих. Зато и ми као деца, носећи знак победе, кличемо Теби, победнику смрти: Осана на висини, Благословен који долази у име Господње.”

Деца и верни народ Сопота су и ове године свечано прославили радосни празник Васкрсења Лазаревог-Врбицу. У 17 часова почела је вечерња служба у храму Вазнесења Господњег, у Сопоту, коју је служио архијерејски намесник космајски, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У ГРОШНИЦИЛазарева субота или Врбица је одувек била празник омиљен међу децом, па су се на вечерњој служби (31. марта 2018. године), која је служена у храму Св. Григорија Богослова у крагујевачком насељу Грошница, нашли и ученици који похађају наставу у сва три објекта основне школе Наталија Нана Недељковић – Грошници, Великом Пољу и Вињишту.

У надахнутој беседи, јереја Ненада Милојевића, присутни верни народ је могао да чује о разлици измећу телесног и духовног поста, те о дочекивању Христа на исправан начин – како у време Његовог уласка у Јерусалим, тако и данас.

ПРАЗНИК ВАСКРСЕЊА ЛАЗАРЕВОГ – ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМНаша Света Црква је у суботу 31. марта 2018. године, прославила празник Васкрсења Лазаревог - Врбица.

Као и претходних година, црква Светог Саве је окупила велики број верника, посебно њене најмлађе чланове. Родитељи са децом су узели учешћа у литији око цркве, где су носили врбове гранчице и звончиће. Као што је Господ некада ушао у Јерусалим, тако смо и ми сведоци једне слике, увођења родитеља у Цркву од стране њихове деце. Највећи део верника сачињавали су ученици оближње школе који похађају веронауку, предвођени вероучитељем Предрагом Обровићем и ђаконом Александром Ђорђевићем.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ЛАЗАРЕВУ СУБОТУ У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАОпште васкрсење пре страдања Свога Потврђујући, из мртвих подигао јеси Лазара,Христе Боже. Стога и ми, попут деце знамења победе носећи, Теби, Победитељу Смрти кличемо:Осана на висинама, благословен Који долази У име Господње!

Дана, 31. марта 2018. године, када наша Црква прославља овај Свети Дан Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Богородици Тројеручици у Малим Пчелицама.

Нашег Архијереја је свечано дочекало свештенство и многобројни народ ове парохије.

ВАСКРШЊИ ЧАС НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, у петак, 30. марта 2018. године, организован је тринаести по реду јавни “Васкршњи час”. Ова поучна манифестација одржана је у сарадњи вероучитеља основних школа Јагодине и околних места. Домаћин је био Факултет педагошких наука из Јагодине. Учествовала су деца, која похађају треће и четврте разреде основних школа, из свих школа, градских и приградских.

Циљ овог “Васкршњег часа” није био само развијање свести код ученика да је свет створен слободно и из љубави, него да што боље разумеју речи Светог Писма: “Бог је толико заволео свет да је дао Свог јединог Сина да свако ко у Њега верује никада не ишчезне него да има живот вечни”.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГДана 30. марта 2018. Године, када Црква прославља Светог Алексија човека Божјег и Светог апостола Аристовула, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Светој Литургији је претходила исповест свештенства Архијерејског намесништва младеновачког, а исповедник је био протосинђел Николај (Младеновић), игуман манастира Вазнесења Господњег – Саринца у Великим Пчелицима. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протосинђел Николај (Младеновић), протојереј-ставрофор Живорад Марић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић.