Чланци поређани по датуму: четвртак, 05 мај 2016

ЂУРЂЕВДАН ПРОСЛАВЉЕН НА ОПЛЕНЦУУ храму Светог великомученика Георгија на Опленцу, задужбини династије Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију и заједно са верним народом прославио храмовну славу Ђурђевдан. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић,пензионисани протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протонамесник Остоја Пешић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

ПРОСЛАВЉАЊЕ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИПрослаљање најрадоснијег хришћанског празника, Васкресње Христовог, у храму Свете Петке у Смедеревској паланци отпочело је јутарњом службом у раним јутарњим сатима. Како се приближавао почетак Свете Литургије храм је постајао превише мали за све који су хтели да присуствују.

ВЕЛИКА СУБОТА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИОвих великих дана велике недеље пред Васкрсење Христово, служене су велике службе, певане су садржајне песме, читана су дугачка и поучна јеванђеља, којима су нам осликани велики догађаји наше Свете Цркве. Обновили смо у сећању и духу своме, историју страшних мука и мученичке смрти Сина Божије, извели смо из давне прошлости пред духовне очи наше, нечувене и крваве догађаје који су се ових дана пре много векова у граду Јерусалиму одиграла.

У четвртак страдалне недеље, када се сећамо страдања Господа Исуса Христа, служена су богослужења дневног круга и у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци. Великим молитвеним подвигом паланачки верници су испратили вечерњу службу на којој је прочитано дванаест јеванђеља.