Чланци поређани по датуму: понедељак, 09 јул 2012

ПРОСЛАВА ИВАЊАДАНА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ У суботу 7. јула на дан једног од значајнијих празника кога православни свуда у свету са великом радошћу славе, празник рођења Светог Јована Крститеља, Пророка и Претече Господњег, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, уз саслужење братства Саборног храма.

ЦРКВЕНИ ДЕЧИЈИ ХОР “СВЕТИ САВА” ОДРЖАО СВОЈ ПРВИ КОНЦЕРТУочи Видовдана у храму Светог кнеза Лазара одржан је први концерт дечијег хора “Свети Сава”, којим је дириговао ђакон Иван Антонијевић. Овај хор постоји већ три пуне године, и у њему су деца узраста од три године до 19 година.

Након завршетка празничног бденија дечији хор Св. Сава се представио са десет композиција. Главна тема концерта било је сећање на Видовдан, тако да су у свом репертоару отпевали неколико песама о Косову а исто тако и неколико композиција које су везане за Свету Литургију.

ПРОСЛАВА АНАСТАСИЈЕ СРПСКЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, на празник преподобне Анастасије Српске  служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленић.

Након прочитаног Јеванђеља, Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

ЧУВАЈМО ДУШЕ СВОЈЕ!У петак пети по Духовима (на дан свете мученице Агрипине, 6. јула) Његово преосвештенство Епископ шумадијски Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму свете Петке у Виноградима.

У беседи на еванђеље Преосвећени нас подсећа да чувамо душу своју од греха и у њој семе Божије, које сеје у душе наше Господ Исус Христос. Јер тамо где је Христос тамо је спасење. А Он је са Оцем и Духом Светим и на небу и на земљи.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ЈОВАНА ШАНГАЈСКОГ У ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈНа празник Св. Јована Шангајског 2. јула 2012. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Дивостину надомак Крагујевца. Православна Црква 19. јуна / 2. јула слави поред Светог апостола Јуде и преподобног Пајсија Великог и молитвени спомен на једног од најновијих сведока Васкрслога Христа Светог Јована Шангајског (4. јун 1896. — 2. јул 1966.) који је био православни епископ у Шангају, архиепископ у западној Европи и Сан Франциску. Проглашен је за светитеља 1994. године.

БАРАЈЕВУ У ПОХОДЕОвогодишња манифестација, четврта по реду, Барајеву у походе почела је на Видовдан као и предходних година, литургијом у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву коју је служио Архијерејски намесник бељанички протојереј ставрофор Видо Милић. После литургије, уследио је парастос пострадалим ратницима.