Чланци поређани по датуму: новембар 2011

Изненада и у раним јутарњим часовима, на дан светог Јована Милостивог 25. децембра 2011. године, уснуо је у Господу парох други конатички протонамесник Василије Спасојевић.

Отац Василије је рођен у Лопарамa на планини Мајевици (Република Српска) на Срђевдан 1957. године. После основне школе коју је завршио у родном месту уписао је богословију Светог Саве у Београду.

ЦРКВА СВЕТОГ САВЕ - АЕРОДРОМВладика Јован – “Црква нас кроз пост подстиче на труд, да би омолитвенили себе, своје срце ...”

У храму Светога Саве на Аеродрому, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у понедељак, 28. новембра 2011. године.

НЕ БОЈ СЕ САМО ВЕРУЈУ недељу 24. по Духовима (на дан св. апостола Филипа, св. Григорија Паламе архиепископа солунског) Епископ шумадијски Господин Јован служио, је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима. Уз саслужење протојереја ставрофора Драгослава Сенића, протојереја ставрофора мр Рајка Стефановића – архијерејског намесника крагујевачког, протонамесника Драгана Брашанца, јереја Николе Симића, и два ђакона: Небојше Јаковљевића и Ивана Антонијевића.

Преосвећени нам је у беседи на јеванђеље указао на дивне благодатне дарове Божије које користимо узрастајући на пољу науке и технике посебно нагласивши да живот и смрт остају тајна за науку.

ДАНАШЊИЦИ ЈЕ НЕОПХОДНА ЗЛАТОУСТОВА ОГЊЕНА РЕЧСлава Златоустове Богословије у Крагујевцу

Пут спасења у Цркви Христовој незамислив је ако пастири стада Божијег своју мисију не буду градили по примеру који је оставио Свети Јован Златоусти – суштинска је порука црквеног прослављања овог светитеља у крагујевачкој Богословији која за свог патрона има овог дивног Божијег светитеља. Црквене песме које су се чуле током бденија на навечерје празника (25. новембра), које је служио у школском храму Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, речито су упућивале да садашњим и будућим пастирима не треба боља инспирација него што су живот и дело Светог Јована Златоустог.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМАУ петак 25. новембра када наша Света Црква слави Светог Јована Милостивог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у Крагујевцу-Виноградима, на којој је рукоположио у чин ђакона Милоша Митровића из Баточине, дипломираног теолога и свршеног ученика београдске богословије Светог Саве у Београду.

ЗНАМО ИЗ ТВОГ МУЧЕНИЧКОГ ЖИВОТА ДА ЈЕ НАЈВИША ВРЕДНОСТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС И СЛУЖБА И ЉУБАВ К ЊЕМУСв. Стефан Дечански је у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу прослављен Архијерејском литургијом, коју је служио Епископ шумадијски Г. Јован.

Славарима који прослављају Св. Мрату, Владика Јован је уз честитке упутио позив да духовно прогледају и имају вере на начин на који је имао и њихов патрон Св. Стефан Дечански, који је пострадао и од свог оца и од свог сина, што га није поколебало да верује да ће му Господ кад – тад повратити вид и подарити духовни вид, када ће својим срцем сагледавати Тајну бића Божијег.

ПРОСЛАВА АРАНЂЕЛОВДАНА У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУВелики празник Цркве Божије, Сабор св. Архангела Михаила, прослављен је и ове године веома свечано у храму Св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање братства овога храма.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНИВладика Јован – Љубављу својом добићемо Љубав вечну

У недељу 20. новембра, када Црква Божија прославља Света 33 мученика у Мелетини и преподобног Лазара Галисиота, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Преподобне мајке Параскеве у Јагодини. Владици су саслуживали свештеници беличког намесништва уз појање Петропавловског хора из Јагодине.

ВЕРА ЈЕ ОСНОВА ЖИВОТАУ петак 23 недеље по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима уз саслужење протојереја–ставрофора Милана Бороте, јереја Мирољуба Миладиновића и протођакона Мирослава Василијевића.

ДРУГОМЕ СЕ ИСТИНСКИ РАДУЈЕМО, САМО АКО ПРИМИМО ХРИСТА У СЕБЕУ четвртак 17. новембра Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ КРСНА СЛАВА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА У среду, 16.-ог новембра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован прославио је своју Крсну славу, празник Обновљења храма Светог великомученика и победоносца Георгија – Ђурђиц.

ЦРКВА СВЕТОГ САВЕ - АЕРОДРОМ – СВЕТИ КОЗМА И ДАМЈАН На дан св. Преподобних чудотвораца и лекара Козме и Дамјана Теодосија Великог, 14. новембра 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому са братством овог храма, протојерејем ставрофором Миланом Боротом, протојерејем стврофором Драгославом Сенићем, протојерејем ставрофором Димитријем Калезићем.

ВЕЛИКО ЕВХАРИСТИЈСКО СЛАВЉЕ У БАЊИЦрква Божија у селу Бањи надомак Аранђеловца, дочекала је у недељу, 13. новембра свог Првојерарха, Владику Јована. Повод за посету Његовог Преосвештенства био је освештавање новоподигнуте палионице свећа, али и крштење у току Литургије малог Исака, сина свештеника Дејана Тодоровића, пароха јеловичког и супруге Јасмине.

КОНЦЕРТ ГРУПЕ “ЗАВЕТ”НИЈЕ ЗЛО, ЧЕДО МОЈЕ, ЗНАТИ И ЧУТИ ТУЂУ ПЕСМУ. ЗЛО ЈЕ ЗАБОРАВИТИ И НЕ ЗНАТИ СВОЈУ.

Овим речима, почела је у среду, 9. 11. 2011. године, музичка радионица, концерт, етно групе “Завет” из Крагујевца. Духовно–образовни центар “Свети Јован Златоусти”, следујући својим пастирско- едукативним принципима, организовао је музичку радионицу, која нас је на сликовит начин, духом и звуком, провела кроз период “Старе Србије”, како географски, тако и мисаоно.

ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМАУ петак 22. недеље по Духовима (на дан Св. Аврамија Затворника и преподобномученице Анастасије Римљнке), Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Св.Петке у Виноградима.

СЛУЖЕЊЕ БОГУ И ЉУДИМА ЈЕ МЕРИЛО ХРИШЋАНСКОГ ЖИВОТАУ четвртак 10. новембра на дан Св. Арсенија Сремца (наследника трона Св. Саве), Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литругију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУЦрква Божија у Крагујевцу са својим претстојатељем Архијерејем Јованом, презвитерима и ђаконима, окупљена на молитву у цркви посвећеној Св. Димитрију, задужбини Г. Новице Јевтића, која се налази у насељима Вашариште и Сушица, служењем празничног бденија отпочела је прославу овог великог светитеља.

Празнично бденије служио је Епископ Јован, претстојатељ Цркве у Крагујевцу, са свештеницима: протојерејем-ставрофором Миланом Боротом, протојерејем-ставрофором др Зораном Крстићем, протојерејем-ставрофором мр Рајком Стефановићем и протојерејем Драгославом Сенићем, и ђаконима:Александром Сенићем, Небојшом Јаковљевићем и Иваном Антонијевићем. За певницом су појали ученици богословије Свети Јован Златоусти.

ЦРКВА СВЕТОГ САВЕ - АЕРОДРОМВладика Јован - “Благо оном човеку који је научио језиком својим владати.”

На дан када света Црква прославља успомену на свете мученике Маркијана и Мартирија, хришћанска заједница светосавске цркве одслужила је са Његовим Преосвештенством Епископом Шумадијским Господином Јованом, Свету Архијерејску Литургију. Саслуживали су протојереј – ставрофор Милан Борота и јереји Александар Мирковић и Драган Поповић.

КАНОНСКА ПОСЕТА СТАРОЈ ЦРКВИ У ЈАГОДИНИУ недељу, 6. новембра када Црква Христова прославља Светог великомученика Арету, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован, уз саслуживање свештенства беличког намесништва, служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви у Јагодини.

ИСТОРИЈСКИ ОРАШАЦ ДОБИЈА ЈОШ ЈЕДНУ СВОЈУ СВЕТИЊУ На дан када празнујемо светог Јакова, брата Господњег, у суботу, 5. новембра, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Г. Јован, са свештенством и народом архијерејског намесништва орашачког, освештао је темеље будуће цркве посвећене светом Јоаникију, првом патријарху српском, друге богомоље у историјском Орашцу.

Страна 1 од 2