Чланци поређани по датуму: август 2008

ПРВА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У НЕМЕНИКУЋАМАУ недељу, 31. августа 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму светих апостола Петра и Павла у Неменикућама. Ово је прва Света литургија епископа Јована у Неменикућама од како је на трону пумадијских епископа, што је представљало нарочиту радост за мештане овога краја.

САБОР СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА - Манастир ЈошаницаНедеља, 07. септембра – Слава М А Н А С Т И Р А  Ј О Ш А Н И Ц Е

У суботу, 06. септебра, у 13:ОО часова из порте Старе цркве у Јагодини кренуће свечана ЛИТИЈА до манастира коју ће предводити епископ шумадијски Господин ЈОВАН.

По приспећу свечане литије у манастир следи краћи одмор и послужење за све учеснике литије.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ГРОШНИЦИНа празник Светих мученика Патрокла и Мирона 30. 09. 2008. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Грошници, који датира из 1857. године, и у склопу Свете литургије крстио малу Јовану Тешић ћерку свештеника Срђана.

ПРАЗНИК ПРЕПОДОБНОГ РОМАНА: СЛАВА ЦРКВЕ У РЕКОВЦУУ петак, 29. августа, на Празник Преподобног Романа Српског, који црква у Рековцу обележава као своју храмовну славу, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је св. архијерејску Литургију у тој цркви. После свете Литургије и литије око храма, коју су красили многобројна деца и млади који су носили иконе и барјаке, епископ Јован је пресеко славски колач и још једном честито свештенству, домаћину славе и окупљеном многобројном народу црквену славу.

 

СЛАВА САБОРНЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУСвечаним бденијем поводом храмовне славе започето је прослављање празника Успења Пресвете Богородице у Саборној цркви у Крагујевцу. У нарочито свечаном расположењу уз велики број присутног народа бденије је служило братство храма.

На сам празник Свету архијерејску литургију у Саборној цркви служио је Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење четрнаест свештеника и тројице ђакона. Овај храм почео је да се гради на Петровдан 1869. године а завршен 1880. године као саборни храм, а од 1947. године промислом Божијим постаје и епархијско седиште тада основане епархије шумадијске.

Јеромонах Атанасије (Јевтић): ОСАМ ПРЕДАВАЊА О СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИПре двадесет година, тада јеромонах Атанасије (Јевтић), професор Богословског факултета Српске Православне Цркве у Београду и свештенослужитељ у Манастиру Ваведење у Београду, држао је верујућима, махом младима, у сали Српске Патријаршије, неколико циклуса Предавања о сржи Хришћанства, а теме су биле: Свето Писмо, Христос и Црква, Цркве у свету и историји, О Светој Литургији.

ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦПразник Успења Пресвете Богородице сваке године се нарочито свечано прославља у епархији шумадијској. Ове године свечаним бденијем, поводом храмовне славе у манастиру Денковац, које је служио Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење више свештеника и ђакона, започело је празновање овог празника Мајке Божије. Радост наступајућег празника увеличана је освећењем темеља новог храма у порти манастира и облачењем у ризу двојице искушеника.

МАНАСТИР ПРЕРАДОВАЦ - КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНАУ десету недељу по Духовима, 24. 08. 2008. године, на празник светог мученика и архиђакона Евпла, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Прерадовац.

Страна 1 од 3