Чланци поређани по датуму: јануар 2016

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ среду, 27. јануара 2016. године у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Присуство великог бројано ученика основних и средњих школа у Лазаревцу и широм нашег намесништва потврдило је да се Свети Сава њихов омиљени заштитник, а доста ђака се на дан своје школске славе причестило, узевши тако активно учешће у Литургијском Сабрању. Заједно са свештенством храма верни народ и ученици, учествовали су и у резању славског колача. Као и сваке године и ове се литургијско славље, из храмова, пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЂАКОНСКИ ЧИН У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ четвртак по светом Сави, 28. јануара 2016. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење Архијерејског намесника Лепеничког протојереја – ставрофора Сава Арсенијевића, старешине Светотројичког храма протојереја Милића Марковића, професора Патрологије у крагујевачкој богословији Св. Јован Златоусти јереја Владана Костадиновића и веома драгог госта из Милошева код Јагодине проте Светислава Радосављевића.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национало биће. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУНаша света Црква, на данашњи дан прославља спомен на највећег Србина који је икада ходио овом земљом. Прославља спомен на светитеља коме је од царске порфире, престола, овоземаљске власти, блага овога света и свих почасти и раскоши које нуди живот на двору, милија била келија, молитва и живот у манастиру. Тај горостас од светитеља, најсветлија тачка наше историје јесте првисрпски Архиепископ, просветитељ и учитељ Свети Сава.

Колика је улога овог светитеља, показује и то да свака школа данас прославља њега као свог заштитника.

ЧЕТВРТИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходне три године, била вишедневна. Залагањем Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића и старешине храма Успења Пресвете Богородице протојереја Слободана Кеџића ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

СВЕТОСАВСКИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРСУ организацији Народне библиотеке Смедерево и Подружнице Друштва за Српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ организован је Светосавски литерарни конкурс.

Ученици ОШ „Радомир Лазић“ из Азање забележили су одличне резултате.

Прва награда је припала ученици Теодори Ћосић, док је ученица Миљана Палић награђенаТрећом наградом.

Њихов ментор је наставница српског језика Анђелка Васиљевић.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У АЗАЊИ

„Чујте браћо! Волите се!
У том нам је снага права.
Слажите се! То је наук,
Што нам даде Свети Сава.“

Дан Светога Саве у Азањи je обележен на начин који приличи величини нашег првог архиепископа, учитеља, просветитеља и највећег Србина који је ходио овоземаљским стазама. Света Литургија, у месном храму Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, је окупила велики број деце, њихових родитеља и наставника. На Светој Литургији су били присутни сви ученици ОШ „Радомир Лазић“ као и деца из вртића са својим наставницима, учитељима и васпитачима.

СВЕТИ САВА У ШКОЛИ “ЈОВАН ПОПОВИЋ“ У КРАГУЈЕВЦУ, ШУМАРИЦАМА И ДИВОСТИНУ„Ходите децо, послушајте мене, страху Господњем научићу вас!“ (Пс 33,11) Ове речи одзвањале су данас у срцима ђака О. Ш „Јован Поповић“ у Крагујевцу, Шумарицама и Дивостину када су пошли у храм Божији у сусрет Христу и Светом Сави. У том благословеном простору сачекао их је Светитељ њиховог рода да благослови своју Српчад.

Устрептали од страха Господњега упијали су сваку реч Литургије заборављајући на време и дечији умор. Исчекивали су награду од Великог Дародавца, а то је само Његово Тело и сама Његова Крв којом и они постају мали богови по благодати. Неки свесно, неки несвесно знали су да је ово највећа награда за њихов мали труд.

СВЕТИ САВА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУБогу хвала и овог 2016. лета Господњег дочекасмо да прославимо „најлепше српско дете Растка“, како каже свети Владика Николај.

Деца поучена речима да треба да следе пут тог „најлепшег детета“ похрлила су да га дочекају заједно са долазећим Христом у својој Цркви. Деца основне школе „Јован Поповић“ и медицинске школе узела су активно учешће на Литургији појући и радујући се овом великом празнику свесрпском. Празновање Светог Саве започели су тамо где и треба – у Цркви, сјединивши се са Христом и Светим Савом у Светој Тајни Причешћа.

ЕВХАРИСТИЈСКОМ САБРАЊЕ И СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу по Богојављењу Његово Преосвештенство Господин Јован је у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу служио свету Архијерејску Литургију. Након читања светога Јеванђеља поМатеју, Епископ Јован нас је поучио о значају вере. Осврнуо се на јављање Бога Оца на Богојављење као глас са неба: “Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи, њега слушајте“. Ко не верује у Бога, сам себи затвара небо које се отворило приликом Христовог крштења. Одвајањем од Господа Бога који је Светлост истинита, ми себи не можемо да створимо ништа друго осим мрака, а када се ослободимо греха, ослободили смо се и таме.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ понедењак 25. јануара 2016. године, када Црква Божијапрославља Свету мученицу Татјану, икону млекопитатељницу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу.

Епископу су салуживали: архијерејски намесник, лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Драгиша Драгичевић и протођакон Иван Гашић.

СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР У ЈАГОДИНИУ оквиру четрнесте Светосавске недеље, у организацији Црквених општина јагодинских, вероучитеља беличког намесништва и школске управе поморавског округа реализован је Светосавки турнир 21. јануара са почетком у 10. часова у хали спортова града Јагодине.

Учешће на овом традиционалном турниру узели су ученици средњих школа са територије града Јагодине заједно са својим професорима физичког васпитања и вероучитељима, а по први пут ове године учешће су узела и деца из предшколске установе „Пионир“ са својим васпитачима.

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА 2016.

ЈОВАН

МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ
ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,
БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА
И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

МОЛИТВА ЈЕ ДУХОВНО ОРУЖЈЕ ПРОТИВ ИСКУШЕЊАДана 23. јануара, када се прослављају Свети Григорије Ниски и Преподобни Доментијан Митилински, Преосвећени Владика Господин Јован служио је Свету Литургију у манастиру Сетог Великомученика Георгија на Липару. Саслуживали су протосинђел Николај, игуман манастира Саринац, протојереј Јадран Димовски, протођакон Иван Гашић и чтец Марко Нешић.

Мразом оковано липарско брдо показало се у свој зимској лепоти, доказујући речи псалмопојца „Господе, како су величанствена дела твоја, све си премудрошћу створио” (Пс.103). Белина снега подсетила нас је на чистоту која би требало да влада у нашим душама и мир за којим треба да тежимо, хрлећи у загрљај Мајке Цркве и Господа нашега Исуса Христа.

БОГОЈАВЉЕЊЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУВелики празник Цркве Божије- Крштење Господа нашега Исуса Христа и ове 2016. године Господње торженствено је прослављен у свим храмовима Орашачког намесништва. После узнетог Евхаристијског приноса Бога, у свим градским и сеоским храмовима обављено је велико освећење воде, коју су верници читавог дана узима, пили и носили у своје домове.

ТАКМИЧЕЊЕ У ЦРКВЕНОМ ПОЈАЊУ И РЕЦИТОВАЊУУ оквиру 14. Светосавске недеље у Јагодини, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а уз подршку свештенства, директора школа, локалне самоуправе, организовано је такмичење у духовном појању и рецитовању у ОШ “Љубиша Урошевић” у Рибару.

Учешће су узеле основне школе из Јагодине и околних села, укупно 10, где је рецитовало и певало 37 ученика. На такмичењу у рецитовању учествовали су ученици нижих разреда (I/IV), а на такмичењу у црквеном појању ученици виших разреда (V-VIII).

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ЗА ЦЕНТАР ИЗВРСНОСТИ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУДана 25. јануара 2016. године, у 11 часова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован осветио је темељ за Центар изврсности Универзитета у Крагујевцу, у оквиру којег ће радити Центар за истраживање на матичним ћелијама и Банка за матичне ћелије, у присуству председника Србије господина Томислава Николића.

БОГОЈАВЉЕЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУНа Празник када се Бог  јавио људима у свој пуноћи. Открио им се на најпотпунији могући начин. Један Бог у три лица, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, а саслуживали су свештеници Саборног храма.

ДИКОВИЋ И ВЛАДИКА ЈОВАН О ВЕРСКОЈ СЛУЖБИ У ВС(Фото Војска Србије)

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се у Београду са епископом шумадијским и војним, господином Јованом, саопштено је из Војске Србије. Генерал Диковић и епископ Јован разговарали су о афирмацији и даљем развоју верске службе у Војсци Србије.

Страна 1 од 3