Чланци поређани по датуму: субота, 21 јул 2012

ОТВОРИМО СРЦА НАША НА КУЦАЊЕ ГОСПОДЊЕ У седми четвртак по Духовима Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владика је након прочитаног Јеванђеља, 61.зачала од Матеја рекао да ако смо хришћани онда смо и слуге Цркви Божијој, а не да прописујемо сопствене законе. Зато Господ наглашава да свако дрво које није усадио Отац Његов, искорениће се, мислећи при том на људско учење, али и људе који уче и раде без Бога и мимо Бога. Такво учење ће пропасти. Мудрост се немудром не намеће, спасење се ономе који то неће - не намеће. Потребно је да га човек најпре сам пожели. Ићи ка Богу је тежак и трновит пут. Супротно овоме је пут пропасти, којим иду они који ходе без Цркве. У срцу човека живи и добро и зло, а коме ћемо се служити, зависи од нас, јер нам је Бог дао слободу да бирамо. Зато отворима срца наша на куцање Господње, јер је благо онима који су чистог срца јер ће Бога видети.

ПАРАСТОС ЂЕНЕРАЛУ ДРАГОЉУБУ-ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ У ПАЈАЗИТОВУ

У уторак 17. јула, на 66. годишњицу од погубљења Ђенерала Драгољуба,у селу Пајазитову Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење свештенства крагујевачког намесништва. Нашег Архијереја поред мештана дочекали су и прпадници Равногорског покрета. У цркви-брвнари, која је подигнута у току другог светског рата од стране мештана, а под надзором Равногорског покрета, служена је Света Архијерејска Литургија и парастос Ђенералу Драгољубу. У својој беседи Владика је нагласио да морамо да чинимо само добро иако нама други наносе неправду, јер чинити добро непријатељу је као сипање живиог угљевља на главу њихову. Не смемо злом узвраћати на зло!!!

ЛИТУРГИЈА НА АЕРОДРОМУНесместиве тајне неба смештене су у простим речима јеванђелских прича

На дан када Црква прославља и празнује Светог мученика Јакинта, преподобног Анатолија и Александра (16 јул понедељак), Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Светог Саве Српског на Аеродрому – Крагујевац.

Поучним речима „несместиве тајне неба, Гспод наш Исус Христос, сместио је у просте речи јеванђелских прича, да би могли да их разумеју и најпростији и најмудрији, проширујући им видике душе и ума како би могли да прихвате и разумеју тајне Божанског писма,“ обратио се након прочитаног Јеванђеља Владика Јован у богонадахнутој беседи својој духовној деци.