Чланци поређани по датуму: петак, 17 април 2009

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУВећ традиционално на Велику среду манастир Светог Луке у Бошњану постаје право духовно стециште верног темнићког народа. Тог дана се наиме, врши света тајна јелеосвеђења. Под духовним руководством игумана ове светиње архимандрита Алексеја (Богићевића) уз саслуживање јеромонаха Луке, пет свештеника и ђакона јагодинског освећен је јелеј којим је помазан верни народ. Храм светог апостола Луке био је мали да прими све који су желели помазање ради исцељења и опроштаја заборављених грехова јер је то и смисао ове свете тајне, како је у беседи истакао архимандрит Алексеј.

ВЕЛИКИ ПЕТАК –САБОРНИ ХРАМ - КРАГУЈЕВАЦУ Петак пред вече у 16. часова у Саборном храму Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Вечерње са изношењем Плаштанице.

СТАТИЈЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ На Велики Петак у 21. час у Саборном храму у Крагујевцу служено је јутрење Велике Суботе. Преосвећени Владика Јован са свештенством Саборног храма, умилним појањем и читањем, пред гробом Господњим, на средини храма, уз кађење и уз држање упаљених свећа, произнео је непорочне стихире, којима претходе стихови из 118. Псалма, подељених на три статије, у једној од статија се каже: «Животе, како умиреш; како и у гробу обитаваш, царство смрти разрушаваш и умрле подижеш из Ада.»