Чланци поређани по датуму: среда, 14 септембар 2016

Саставни део Госпојинских свечаности су и јавни "часови духовности" који ће током ове недеље бити одржани у више основних и средњих школа у Епархији шумадијској. Тако је јуче "час духовности" одржан у Основној школи "Мирко Јовановић" уз чак 300 учесника и присуство Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована и крагуејвачког свештенства, али и великог броја гостију из јавног живота Крагујевца, а претходног дана уприличен је сличан час и  у ОШ „Светолик Ранковић“ у Аранђеловцу са темом  „У лику Богородице образ мајчин видим“, као и у Лапову у Основној школи "Светозар Марковић".

****

Госпојинске свечаности у Крагујевцу настављају се сутра, 15. септембра изложбом уметничких дела из фундуса Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини. Ова изложба биће отворена у Народном музеју у Крагујевцу, а организује се у сарадњи са братством Саборног храма у Крагујевцу.

У оквиру Седмих Госпојинских свечаности у Крагујевцу вечерас, 14. септембра 2016. године, ће у Епархијском центру бити одржано јавно снимање телевизијске емисије "Агапе".

Тема емисије је "Други је први", и прецизније се бави појмом другости у православној и световној мисли. Учествују епископ аустријско швајцарски Андреј (Ћилерџић), психолог др Жарко Требјешанин и драмски уметник Небојша Дугалић. Водитељ је Александар Гајшек.

Јавно снимање почиње у 19 сати, а улаз је слободан.

Беседа Његовог преосвештенства Господина Јована, Епископа шумадијског на Литургији у Саборној цркви у Крагујевцу на Усековање 2016. године

У име Оца, Сина и Светога Духа, помаже вам Бог, драга браћо и сестре! Срећан празник Светог Јована Крститеља, кога данас наша Црква прославља.

Данас смо чули једно дивно и поучно Јеванђеље, у којем сe налазе суштинска питања која човек може да постави Богу. Ако бисмо данас питали поједине људе, шта је за њих најважније у животу, сваки би одговорио на свој начин, сваки би говорио о ономе чему тежи, што мисли да јесте, свако ће помињати оно чиме је оптерећен. Сваки човек има неку посебну жељу. И то је добро, то Бог не ускраћује већ благосиља, поготову кад су наше жеље и наше намере добре.