Чланци поређани по датуму: петак, 29 јул 2016

Задужбина краља Петра I Карађорђевића организује вечерас у Карађорђевом конаку у Тополи изложбу под називом "Настајање", која говори о обликовању унутрашњости Цркве Светог Георгија на Опленцу.

На изложби ће по први пут бити представљен живот и дело архитекте Николаја Краснова, који је урадио мозаички ентеријер Цркве Светог Георгија, као и многе значајне грађевине широм бивше Југославије, попут Његошеве капеле на Ловћену, Банске палате на Цетињу, куће политичара Алексе Савића на Хисару код Прокупља. Његово последње дело је спомен костурница на острву Виду у Грчкој. У Београду је обновио цркву Ружицу, Стари двор на Дедињу, зграду Архиве Србије и многе друге.

Отварање је у 18 сати, а изложбу ће отворити Драгомир Ацовић, председник Крунског савета.

Манастир Павловац на Космају, чији је ктитор деспот Стефан Лазаревић, прославиће у понедељак, 1. августа празник Светог Стефана Деспота српксог и Пребодобне Евгеније (Лазаревић), светом литургијом којом ће началствовати архијерејски намесник младеновачки, протојереј Жељко Ивковић уз саслужење свештенства Епархије шумадијске. Сматра се да је баш у манастиру Павловац деспот Стефан Лазаревић написао чувена "Дубровачка писма" у којима  пише Дубровчанима и указује им на а нове околности које су настале у српским земљама после Косовске битке.

Света литургија почиње у 9 сати.

ЛИТУРГИЈСКО ПРОСЛАВЉАЊЕ САБОРА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА – ХРАМОВНА СЛАВА МАНАСТИРА ВОЉАВЧЕУ уторак 26. јула, када наша Света Црква прославља сабор Светог Архангела Гаврила, своју храмовну славу прославио је манастир Вољавча. Свету Литургију су служили архијерејски намесник опленачки Миладин Михајловић, протојереј Милан Савић, протонамесник Слободан Радивојевић, јеромонах Мардарије, ђакон Урош Костић и ђакон Александар Јаћимовић.

ЦРКВЕНА СЛАВА У ДЕСИМИРОВЦУНа дан свете великомученице Недеље, 20. јула 2016. Године, у селу Десимировцу надомак Крагујевца похрлило је мноштво народа из разних места да дочека свог Епископа.

И ако многи мештани још не схватају смисао црквене славе и праву славу заменили са успоменом на освећење Цркве пред Малу Госпојину, Господ је пројавио силу своју кроз мноштво народа.