Чланци поређани по датуму: јануар 2013

ПРОМОЦИЈА 12. БРОЈА ШКОЛСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО”“У почетку беше реч...”

Основна школа “17. октобар” из Јагодине, је издала 12. по реду број школског часописа “Растко”. Да подсетимо часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства епископа Шумадијског Г. Јована. По одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић, а уз сагласност координатора за веронауку намесништва беличког епархије Шумадијске, јереја Миломира Тодоровића, главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић.

“У почетку беше реч...”. Она која нам кроз векове срце снажи и душу блажи, помаже да опстанемо и не посустанемо, буди доброту и човекољубље и осигурава трајање. Од најлепших и најтоплијих речи наших ђака, саткан је и овај, 12. број часописа “Растко”.

ВЛАДИКА ЈОВАН – ЧОВЕК ЈЕ ОНОЛИКО ВЕЛИКИ КОЛИКО ИМА БОГА У СЕБИУ среду 30. јануара (на дан Светог Антоније Великог) Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. цара Лазара у Белошевцу.

СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУПо први пут у 103 године дугој историји младеновачке Цркве прослава Савиндана је била вишедневна. Залагањем Архијерејског намесника младеновачког оца Жељка Ивковића и старешине храма Успења Пресвете Богородице протојереја Слободана Кеџића ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу био је изузетно богат и вишестран.

ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПАРАСТОС ЕПИСКОПУ ЖИЧКОМ ГОСПОДИНУ ХРИЗОСТОМУУ суботу, 26. јануара 2013. године, на оданије Богојављења, у манастиру Рујну служен је парастос поводом четрдесет дана од упокојења блажене успомене Епископа жичког Г. ХРИЗОСТОМА.

Епископ шумадијски Господин ЈОВАН служио је свету архијерејску Литургију, уз саслужење Епископа крушевачког Г. ДАВИДА. На Литургији су саслуживали архимандрит Тихон, игуман манастира Студенице, архимандрит Арсеније, јеромонах Доситеј Хиландарац, изасланик манастира Хиландара, протојереј-ставрофор Љубинко Костић, Архијерејски заменик, протојереј-ставрофор Милош Босић, Архијерејски намесник ужички и протојереј Зоран Јанковић, старешина ужичке цркве. На Литургији Преосвештени Јован обратио се беседом у којој је подвукао велики подвиг епископског служења Владике Хризостома.

БОГ ЖИВИ У НАМА ПО МЕРИ НАШЕГ ДОДИРА СА ЊИМСветосавска беседа о 180-огодишњици постојања Прве крагујевачке гимназије – 2013 године

Био си вођа, Првопрестолник и Учитељ Пута који води у Живот.
Када си дошао, Светитељу Саво, најпре си твоје отечество просветио,
и препородивши га Духом Светим, као дрвета маслинова,
засадио си у духовном рају, најсветију децу твоју.
Због тога, као равног Апостолима и Светитељима,
поштујући те молимо, моли Христа Бога
да нам дарује велику милост.

Тропар Светом Сави

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ недељу 27. јануара 2013. године у храму Светог великомученика Димитрија, у Лазаревцу, прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Велико присуство ученика основних и средњих школа у Лазаревцу, посведочило је да се Свети Сава на прави начин вратио међу своје сународнике, просвећујући их светлошћу Христовог учења. То потврђује и то што се велики број ђака, на дан своје школске славе, са великом радошћу причестио. На крају Литургије мноштво ученика и верника,заједно са свештенством храма, учествовало је у резању славског колача. Ако смо се некада запитали који су резултати увођења верске наставе у наше школе, сада смо сведоци ових резултата, који се огледају у активном учешћу ученика у Литургијском Сабрању. Литургијско славље се потом из храма пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са наставницима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У СТАРОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ЦРКВИТок прослављања Светог Саве у Старој крагујевачкој цркви и у школама које се налазе у подручним парохијама, уверава нас да се овај родоначелник свега што је највредније у српској историји, равноправно поштује и у Цркви и у просветним установама.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национално биће. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

ДА ЛИ СМО МИ СВЕТОСАВСКИ ИЗДАНЦИ ?

Беседа оца Срећка Зечевића на Светог Саву 2013. године, у Књажевско-српском театру у Крагујевцу

Дођете ли у било коју европску престоницу, наћи ћете многе зграде и институције, а међу њима има једна зграда која се и по својој намени и по својој спољашности разликује од осталих. Зову је Пантеон. Под куполом те зграде у пантеонским пастофоријама почивају мермерна попрсја свих оних личности који су својом славом и својим делом прославили васцели национ коме су припадали и освештали тло које их је одњихало. Ми Срби, за разлику од других немамо пантеон. Све оне личности које су прославиле српски национ и освештали српско тло, нисмо сместили у пантеоне и нисмо их увоштили у воштане фигуре. Статуе Савине и свих величина овог народа не заузимају простор неке од ниша пантеонских.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КЊАЖЕВСКО СРПСКОМ ТЕАТРУСветосавском академијом у Књажевско-српском театру, у присуству градоначелника Крагујевца, Верољуба Стевановића, председника Скупштине града Крагујевца, Саше Миленића, чланова Градског већа, представника Српске Православне цркве, начелника Школске управе Радојка Дамјановића, директора Књажевско српског театра Воје Лучића, представника основних и средњих школа обележен је Савиндан. Академију је организовао Књажевско-српски театар под покровитељством града Крагујевца и Шумадијске епархије Српске Православне цркве. Светосавску посланицу прочитао је Срећко Зечевић, свештеник у Саборној цркви у којој је подсетио да се у колективном памћењу на самом врху и на крајњој дубини налази духовни праотац, Растко Сава Свесрпски.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИУ присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Г. Јована, јагодинског свештенства, градоначелника Града Јагодина г-дина Ратка Стевановића у препуној сали Културног центра одржана је једанаеста по реду Светосавска духовна академија.

Свечана прослава Светог Саве је отпочела у цркви Светих апостола Петра и Павла где је Преосвећени Владика са свештенством служио празнично бденије. То празнично духовно расположење је пренето у Културни центар, где је свечана сала била премала да прими све оне који су желели да учествују у овом духовно-културном догађају.

СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУШесту годину за редом, Основна школа “Свети Сава” у Аранђеловцу на јединствен начин обележава школску славу – Светог Саву. Сви ученици ове школе, заједно са учитељима и наставницима, а на челу са директором Зораном Радовановићем и вероучитељем Војином Милосављевићем, припремају и уочи празника Светога Саве изводе “Светосавску свиту”. Више од 500 ученика учествује у овој јединственој литији главном аранђеловачком улицом, када у костимима витеза и са упаљеним бакљама, уз појање химне Светом Сави прелазе раздаљину од око 1,2 км до отворене сцене у парку Буковичке бање, где се одржава приредба.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУПоводом прославе Светог Саве, Црква Св. Саве на Аеродрому, у сарадњи са ОШ “Мирко Јовановић”, организовала је светосавску академију у просторијама духовно-едукативног центра Св. Јован Златоусти. Академија је одржана у петак 25. јануара, а у наступу је учествовало око 90 људи. Препун духовни центар није могао да прими својим капацитетом све оне који су дошли на ову академију.

Организовање ове академије имало је за циљ да споји Цркву и школу и да покаже да нема потребе да буду Црква и школа одвојене, већ спојене у сваком смислу, следујући нашем Просветитељу Светом Сави.

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА

Ј О В А Н

МИЛОШЋУ БОЖЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ
СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ
ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,
БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА
И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

Свети оче Саво, моли Бога за нас!

ДЕВЕТИ СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР У ЈАГОДИНИУ уторак, 24. јануара 2013. године благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а у организацији Црквених општина јагодинских, вероучитеља и средњих школа одржан је 11. по реду Светосавски турнир у Јагодинској хали спортова “ЈАСА”.

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ У МЛАДЕНОВЦУТрадицонално Богојављенско пливање за Часни Крст одржано је седми пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Ове године су учестовала тридесет и три пливача међу којима су биле и две девојке. Младеновачки свештеници предвођени Архијерејским намесником јерејем Жељком Ивковићем одржали су пре пливања молебан, а потом је литија предвођена старешином братства „Вожд“ Дејаном Лазаревићем (покретачем и организатором догађаја) понела Часни Крст до места где се пливало. Пре пливања присутнима се у улози и костиму вожда Карађорђа обратио глумац Лепомир Ивковић.

KЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ПЕСНИКОМ И АКАДЕМИКОМ МАТИЈОМ БЕЋКОВИЋЕМ У ЛАЗАРЕВЦУ Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора Епархије жичке на празник Богојављења 19. јануара 2013. године гост лазаревачке цркве био је академик Матија Бећковић.

У препуној сали парохијског дома песник је отпочео песничко вече својом поемом “Богојављење” којој је на неки начин први рецензент био преподобни Јустин Ћелијски, а наставио је казивањем “Приче о Светом Сави” што је изазвало опште одушевљење код присутних, после које је лазаревачкој цркви поклонио графику уметника Драговића са ликом Светог Саве и текстом ове песме.

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИСтара Милошева Црква је и ове године заједно са организацијом СВЕБОР уз покровитељство Града Крагујевца на Шумаричком језеру организовала пливање за Крст Часни, поводом Богојављења великог празника Цркве Божије.

Данашња трка је била јубиларна, десета по реду, а сваке године је све више оних који су заинтересовани да узму учешћа у овој Црквено – народној манифестацији која на Шумаричком језеру окупља више хиљада посматрача. Од првих шест кандидата пријављених прве године, ове је пријављено шездесет кандидата, а право учешћа у трци је стекло њих тридесет троје.

Страна 1 од 3