Чланци поређани по датуму: недеља, 30 август 2009

ImageУ недељу 30. августа 2009. године на дан Светих мученика Патрокла и Мирона Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Хризостом служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каменцу, уз саслужење госта Епископа шумадијског Г.Јована и свештенства Жичке и Шумадијске епархиј.Владика Хризостом је у току Литургије у храму посвећеном Рођењу Пресвете Богородице замонашио искушенице Мину и Мају, давши им монашко име Ирина и Христина.

У својој архипастирској беседи Владика Хризостом је рекао да место сусрета Бога и Човека јесте Црква Божија у којој се приноси бескрвна Жртва Тела и Крви Христове. Литургија је највећа радост и највећа гозба коју можемо да доживимо у овоме свету. На крају беседе Епископ жички објаснио је у чему се састоји суштина монаштва. Одрећи се свега и поћи за Христом.

ImageПоводом храмовне славе Саборне цркве у Крагујевцу, Успенија Пресвете Богородице, братсво Саборног храма заједно са Културно-историјским Центром „Српска Круна“ организовало је 28.08.2009.године славско сабрање у порти храма.

Након вечерње службе, вероучитељ Предраг Обровић поздравио је све присутне у име Саборне цркве и Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Г. Јована и у име „Српске Круне“, најавивши да ће ово сабрање на дан крсне славе, како и приличи Шумадији, бити уз богато музичко наслеђе нашег народа на које ће нас подсетити Српски културно-уметнички ансамбл „Смиље“ извођењем концерта српских игара и песама.

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТОУСПЕНСКОГ ХРАМА У ВАРВАРИНУХрамовна слава Светоуспенског храма у Варварину прослављена је онако како се једино и прославља у православљу, Светом Литургијом коју је служио Архимандрит Алексеј (Богићевић), игуман манастира Светог Луке уз саслуживање Архијерејског намесника темнићког протојереја-ставрофора Љубисава Ковачевића и свештенства овог намесништва.

УСПЕНИЈЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – СЛАВА МАНАСТИРА ДЕНКОВАЦПразновање Успенија Пресвете Богородице у манастиру Денковац, започело је свечаним празничним бденијем, које је служио Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење монаштва и свештенства Епархије шумадијске.

Пре почетка бденија, Владика Јован је осветио новоосликани живопис у потпуно обновљеној и реновираној трпезарији манастирског конака. Честитајући храмовну славу, братству манастира и верном народу, Владика Јован у својој беседи говорио је о Мајци Божијој као мајци свега рода људског. Род људски има велики Дар Божији који се огледа свагдa и на сваком месту, и то човек може да види ако иоле мисли о Богу. Велики је дар што поред Бога у Тројици имамо Пресвету Богородицу, да Она буде наша заштитница и посредница пред Богом.