Чланци поређани по датуму: петак, 21 октобар 2011

ШУМАРИЦЕ - ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕПре седам деценија Крагујевац и околина су били поприште једног од најкрвавијих злочина у II светском рату. Фашистички војници у знак одмазде у неколико дана стрељали су више хиљада недужних цивила међу којима и један број деце.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац - Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена драконска одредба из наредбе генерала Франца Бемеа од 10. октобра, у којој се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног немачког војника или фолксдојчера. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршићу, Илићеву и Грошници, a 20. и 21. октобра у Крагујевцу.

БОГ ЈЕ ПОСТАО ЧОВЕК ДА БИ ЧОВЕК ПОСТАО БОГПромоција 9. броја школског часописа “Растко” који издаје ОШ “17. октобар” из Јагодине

Основна школа “17. октобар” из Јагодине је издала 9. по реду број школског часописа “Растко”. Да подсетимо часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства епископа Шумадијског Г. Јована, по одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић, а уз сагласност координатора за веронауку намесништва беличког Епархије шумадијске јереја Миломира Тодоровића. Главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић.

ЦРКВЕНА СЛАВА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У КОНАТИЦАМАУ среду 19. октобра 2011. године, на дан светог апостола Томе, верни народ Конатица и околине окупио се да прослави своју храмовну славу и да молитвено учествује у литургијском крштењу.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и по древној пракси отаца и учитеља Цркве, у оквиру службе крстио малог Луку сина конатичког пароха Ивана Иванковића и његове супруге Достане. Епископу су саслуживали свештеници из Архијерејског намесништва бељаничког протојереји-ставрофори Видо Милић и Радивоје Митровић и јереји Иван Иванковић и Игор Обрадовић. Кум на крштењу је био Александар Шутановац.

ЦАРСТВО НЕБЕСКО ЈЕ СТРЕМЉЕЊЕ КА ОСТВАРЕЊУ ВОЉЕ БОЖИЈЕ У НАШЕМ ЖИВОТУНа дан када света Црква прославља успомену на светог Стефана и Јелену Штиљановић, хришћанска заједница светосавске цркве одслужила је са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом, Свету Архијерејску Литургију.

Саслуживали су  ректор богословије Св. Јован Златоусти –протојереј ставрофор Зоран Крстић, протојереј – ставрофор Милан Борота и  јереји Бранислав Матић и Драган Поповић.

ОБНОВЉЕН ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛОКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У РАТКОВИЋУУ суботу 15. октобра када црква прославља Светог свештеномученика Кипријана и преподобног Андреја, у обновљеном храму светог великомученика Димитрија у левачком селу Ратковић, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење монаштва и свештенства Архијерејског намесништва левачког.