Чланци поређани по датуму: март 2018

ЦВЕТИ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУЕпископ шумадијски Г. Јован је на празник Цвети 01. априла 2018. године, служио Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу. Владики Јовану су саслуживали ректор крагујевачке богословије Свети Јован Златоусти протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Милић Марковић и јереј Владан Костадиновић, који је уједно, по благослову Његовог Преосвештенства беседио.

ЦВЕТИ У ЦРКВИ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈАУ недељу. 01. априла 2018. године, када наша Света Црква слави успомену на Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, сабрао се верни народ у цркви Светог Јоаникија у Бресници. Литургију је служио јереј Милош Ђурић, а ученици који похађају Верску наставу у ОШ “Ђура Јакшић”, учествовали су у одговарању и појању са сабраним народом током Литургије.

ЛИТУРГИЈА НА ПРАЗНИК ЦВЕТИ У ВУЧКОВИЦИУ недељу 1. априла 2018. године верни народ села Вучковице се окупио на литургијском сабрању у својој цркви покрова Пресвете Богородице. Литургију је служио јереј Владимир Благојевић, а саслуживали су му јереј Владан Вуковић и протојереј Митар Ђурић. У сабрању су активно учествовала деца свештеника и деца из оближње школе. Сва деца су појала и причестила се Истинитим Телом и Крвљу Господњим.

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУПрема древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу освештане су гранчице врбе. Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја 4. века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење јерусалимске Цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслинâ и палми. У крајевима где нема маслина и палми носе се гранчице врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба, освештане молитвом и покропљене освећеном водом раздељују се вернима, који их чувају током године поред славске иконе.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У ШУМАРИЦАМА„Благословен који долази у Име Господње“ (Јн 12, 13), чуло је се данас кроз насеље Шумарице из уста деце од којих је Господ начинио Себи хвалу (Пс 8, 2).

Као и сваке године, тако и ове, верни народ, деца школе „Јован Поповић“, деца која певају у хору Свети ђакон Авакум узнели су молитве Господу идући у крсном входу улицама свога насеља од школе до цркве Светог Георгија, а у исто време идући у сретање Господу који улази у Јерусалим појући тропаре и духовне песме Св. владике Николаја предвођен својим свештеником протонамесником Срђаном Тешићем.

ПРОСЛАВЉАЊЕ ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У АРАНЂЕЛОВЦУ – ПРИРЕДБА „У СУСРЕТ ВАСКРСУ“У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прославњена Врбица и одслужена Света Литургија на празник Цвети. Деца и верни народ су заједно са својим свештенством прославили овај празник у храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Празник је прославњен служењем празничног бденија и свечаном литијом у којој су се нарочито истакли наши најмлађи суграђани. Овај Свети догађај су посебно увеличали ученици ОШ „Светолик Ранковић“ из Аранђеловца и Мисаче. Вероучитељи ове школе су са својим ученицима припремили приредбу под називом „У сусрет Васкрсу“. Ученици су се лепо спремили и за окупљени верни народ извели неколико рецитација и драмских сцена у Петропавловском храму.

ПРАЗНИК ВРБИЦА ПРОСЛАВЉЕН У СОПОТУ“Да би нас уверио у опште Васкрсење, Ти си Христе Боже пре свог страдања Васкрсао Лазара из мртвих. Зато и ми као деца, носећи знак победе, кличемо Теби, победнику смрти: Осана на висини, Благословен који долази у име Господње.”

Деца и верни народ Сопота су и ове године свечано прославили радосни празник Васкрсења Лазаревог-Врбицу. У 17 часова почела је вечерња служба у храму Вазнесења Господњег, у Сопоту, коју је служио архијерејски намесник космајски, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У ГРОШНИЦИЛазарева субота или Врбица је одувек била празник омиљен међу децом, па су се на вечерњој служби (31. марта 2018. године), која је служена у храму Св. Григорија Богослова у крагујевачком насељу Грошница, нашли и ученици који похађају наставу у сва три објекта основне школе Наталија Нана Недељковић – Грошници, Великом Пољу и Вињишту.

У надахнутој беседи, јереја Ненада Милојевића, присутни верни народ је могао да чује о разлици измећу телесног и духовног поста, те о дочекивању Христа на исправан начин – како у време Његовог уласка у Јерусалим, тако и данас.

ПРАЗНИК ВАСКРСЕЊА ЛАЗАРЕВОГ – ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМНаша Света Црква је у суботу 31. марта 2018. године, прославила празник Васкрсења Лазаревог - Врбица.

Као и претходних година, црква Светог Саве је окупила велики број верника, посебно њене најмлађе чланове. Родитељи са децом су узели учешћа у литији око цркве, где су носили врбове гранчице и звончиће. Као што је Господ некада ушао у Јерусалим, тако смо и ми сведоци једне слике, увођења родитеља у Цркву од стране њихове деце. Највећи део верника сачињавали су ученици оближње школе који похађају веронауку, предвођени вероучитељем Предрагом Обровићем и ђаконом Александром Ђорђевићем.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ЛАЗАРЕВУ СУБОТУ У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАОпште васкрсење пре страдања Свога Потврђујући, из мртвих подигао јеси Лазара,Христе Боже. Стога и ми, попут деце знамења победе носећи, Теби, Победитељу Смрти кличемо:Осана на висинама, благословен Који долази У име Господње!

Дана, 31. марта 2018. године, када наша Црква прославља овај Свети Дан Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Богородици Тројеручици у Малим Пчелицама.

Нашег Архијереја је свечано дочекало свештенство и многобројни народ ове парохије.

ВАСКРШЊИ ЧАС НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, у петак, 30. марта 2018. године, организован је тринаести по реду јавни “Васкршњи час”. Ова поучна манифестација одржана је у сарадњи вероучитеља основних школа Јагодине и околних места. Домаћин је био Факултет педагошких наука из Јагодине. Учествовала су деца, која похађају треће и четврте разреде основних школа, из свих школа, градских и приградских.

Циљ овог “Васкршњег часа” није био само развијање свести код ученика да је свет створен слободно и из љубави, него да што боље разумеју речи Светог Писма: “Бог је толико заволео свет да је дао Свог јединог Сина да свако ко у Њега верује никада не ишчезне него да има живот вечни”.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГДана 30. марта 2018. Године, када Црква прославља Светог Алексија човека Божјег и Светог апостола Аристовула, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Светој Литургији је претходила исповест свештенства Архијерејског намесништва младеновачког, а исповедник је био протосинђел Николај (Младеновић), игуман манастира Вазнесења Господњег – Саринца у Великим Пчелицима. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протосинђел Николај (Младеновић), протојереј-ставрофор Живорад Марић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду, 28. марта 2018. године, је у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу одржана исповест свештенства орашачког намесништва. Светој Тајни Исповести су присуствовали сви активни и пензионисани свештеници овог намесништва. Свештенство је исповедао високопреподобни архимандрит Георгије (Милошевић), игуман манастира Венчац, у Брезовцу надомак Аранђеловца.

Након Свете Тајне Исповести у овом храму је Епископ шумадијски Господин Јован служио Свету Пређеосвећену Литургију. Епископу Јовану су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Љубиша Ђураш, протонаменсик Дејан Тодоровић, јереј Милош Митровић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ уторак, 27. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Свете великомученице Недеље у Десимировцу. Повод овог молитвеног сабрања била је исповест свештенства крагујевачког намесништва које је исповедио протојереј-стварофор Милан Борота.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор Рајко Стефановић, старешина Саборног храма протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протођакон Иван Гашић и протођакон Небојша Јаковљевић.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЛЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ понедељак 26. марта 2018. године, пете недеље Великог поста, кад наша Света Црква прославља пренос моштију Светог Никифора патријарха Цариградског, Његово Преовештенсто епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светог Великомученика Георгија у Драгову. Овом приликом Преосвећеном су саслуживали: игуман Претар Драгојловић, архијерејски намесник левачки протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј Драгослав Цветковић, протојереј Јадран Димовски и протођакон Иван Гашић.

ПЕТА НЕДЕЉА ВЕЛИКОГ ПОСТА У БРЕСНИЦИЕпископ шумадијски Г. Јован служио је у пету недељу Великог поста 25. марта 2018. године, Свету Архијерејску литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница уз саслуживање ректора крагујевачке Богословије "Светог Јована Златоуста" протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, Архијерејског намесника Лепеничког протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, старешине храма Светог Јоаникија Девичког протонамесника Саше Антонијевића и сабрата Саборног храма јереја Дејана Марковића. Чтецирао је г. Марко Нешић.

Литургију су својим појањем улепшали ученици крагујевачке богословије као у ученици Веронауке ОШ "Ђура Јакшић" са својим вероучитељем г. Миодрагом Крстићем, који су одговарали на возгласе, прозбе, певали литургијске химне исповедали Символ вере и проузносили Молитву Господњу. Храм је био претесан да прими све верне Бреснице који су постећи дошли да се причесте.

ЛИТУРГИЈА НА ГЛУВНУ, ПЕТУ НЕДЕЉУ ЧЕТРДЕСЕТНИЦЕ У СУМОРОВЦУУ недељу 25. марта 2018. године, пету у Великом посту, када наша Света Црква слави успомену на Свету преподобну Марију Египћанку сабрао се верни народ села Суморовац у локалној цркви светог Прокопија. У сабрању су узела активног учешћа и деца ОШ „Свети Сава“ у Топоници истурено одељење у Забојници. Деца су одговарала на Литургији, појала 135. псалам, Апостол и причестила се Телом и Крвљу Господњoм.

СУБОТА ПЕТЕ НЕДЕЉЕ ПОСТА У ЦРКВИ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У НАСЕЉУ СУШИЦА У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика Димитрија у насељу Сушица 24. марта 2018. г. Саслуживали су му: протојереј- ставрофор Милан Беговић, протонамесник Небојша Ракић и ђакон Милутин Гашевић. На Литургији су била присутна и деца ОШ „Јован Поповић“ из Крагујевца са својим вероучитељем Марком Арсенићем која су узела учешће у Светој Литургији причестивши се Светом Тајном Тела и Крви Христове. За певницом су појали богослови, богословије Светог Јована Златоуста.

На Малом входу Његово Преосвештенство Владика Јован одликовао је чином протојереја оца Небојшу Ракића за сав његов досадашњи делатни труд у Цркви Божијој и као подстрек за даљи рад и узрастање у меру раста висине Христове.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОПЛЕНАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ петак, 23. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светог великомученика Прокопија у Овсишту. Повод овог молитвеног сабрања била је исповест свештенства опленачког намесништва које је исповедио протосинђел Николај Младеновић.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протосинђел Николај, протонамесник Остоја Пешић, протонамесник Никола Илић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Страна 1 од 3