Чланци поређани по датуму: среда, 17 фебруар 2016

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОРАШЦУПразник Сретења Господњег и дан државности Републике Србије је и ове године прослављен у Орашцу. У овом месту је 1804. године одржан збор Српских устаника умаклих пред “сечом кнезова” и отпочело буђење српског народа и стварање српске државности.

Прослава је започета Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање Архијерејских намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, јасеничког протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, потођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Искића.

17. ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВЦУ ПОСВЕЋЕНА СРЕТЕЊУНа празник Сретења Господњег, 15. фебруара 2016. године, у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина у част и спомен Првог српског устанка и првог српског Устава. Ово је била седамнаеста трибина у организацији младеновачке Цркве, а братство храма је овога пута сарађивало са ОШ „Свети Сава“, чији су ученици и наставници приредили културно-уметнички програм под именом „Сретење – спомен на славну историју наших предака“.

СЛАВА ШКОЛЕ ИКОНОПИСА У ЛАЗАРЕВЦУУ понедељак, 15. фебруара 2016. године, на празник Сретења Господњег, школа иконописа при храму Светог великомученика Димитрија прославила је своју крсну славу. Ово је друга година рада и постојања радионице иконописа, која се са благословом Владике шумадијског Г. Јована, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, сабира од фебруара 2014. године.