ДЕЦА ХОРА “СВЕТИ САВА” ПРИ ЦРКВИ НА АЕРОДРОМУ

ДЕЦА ХОРА “СВЕТИ САВА” ПРИ ЦРКВИ НА АЕРОДРОМУЗахваљујући дару нашег епископа шумадијског Господина Јована, деца хора “Свети Сава” цркве на Аеродорму су походила 19. маја манастире Боговађу, Ћелије и Лелић, преко Поклоничке Агенције епархије Шумадијске. Њих су пратили и неколико богослова који учествују у програмима хора, као и њихов диригент, ђакон Иван Антонијевић са породицом.

Деца никада нису походила овај део Србије и задивила су се средњовековним манастирима који су поред своје богате историје познати и по личностима који су у њима живели или их саградили.

Најпре су посетила манастир Боговађу, задужбину Гргура Бранковића и место где је 1805. био Правитељствујући Совјет Серпски.

Најзанимљивије је било када су деца пешке силазила низ градачки кањон у манастир Ћелије где су се поклонили гробу Светог Јустина Ћелијског.

По томе су походили и манастир Лелић где је отац Јован отворио мошти Светог Николаја Српског. Деца су целивала свето тело Светог Николаја Свесрпског, свесна да стоје испред светитеља чије песме тако често певају на својим врло успешним концертима. У порти манастира су се мало окрепили, а када су се одморили од пешачења, запевали су песме Светог владике, а богослови су засвирали у фруле, инструмент који је Свети Николај врло често свирао.

Деца су се помало уморна, али пуна утисака вратила у Крагујевац, а са њихових лица се видело да је све свето и честито било и Миломе Богу приступачно.

Марко Арсенић, секретар поклоничке агенције