Чланци поређани по датуму: четвртак, 08 јул 2010

СВЕЧАНА ПРОСЛАВА ИВАЊДАНА У МАНАСТИРУ ТРЕСИЈЕ НА КОСМАЈУ На празник Рођења Св. Јована Крститеља, Његово Преосвештeнство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Тресије на Космају. Епископу се саслуживали схи-архимандрит Јован, настојатељ светоархангелске обитељи манастира Тресије, протојереј ставрофор Љубиша Смиљковић, Архијерејски намесник космајски, отац Дојчило Влајковић, јереј Горан Лукић, парох неменикућски и јереј Марко Стевановић, парох поповићки.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА ПРЕПОДОБНЕ АНАСТАСИЈЕ СРПСКЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ Један од празника којих се с правом наш Црква сећа, јесте празник Преподобне Анастасије Српске, вољене мајке нашег Светог Саве. Иако су историјски извори о мајци Светог Саве врло оскудни, будући да се о њој врло мало писало и врло мало певало, данас се на основу најновијих истраживања са сигурношћу зна да је сахрањена у припрати Богородичине цркве манстира Студенице.

ЛИТУРГИЈСКИ СПОМЕН НА СВЕТОГ ЈОВАНА ШАНГАЈСКОГ У ДИВОСТИНУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је 2. јула 2010. године служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Дивостину надомак Крагујевца. Православна Црква 19. јуна / 2. јула слави молитвени спомен на једног од најновијих сведока Васкрслога Христа Св. Јована Шангајског.

После прочитаног Св. Јеванђеља Епископ шумадијски изговорио је богонадахнуту беседу у којој је подсетио на лик и дело овог Божијег угодника, кога Црква празнује заједно са Св. апостолом Јудом братом Господњим и преподобним Пајсијем Великим.