Чланци поређани по датуму: субота, 15 март 2008

Епископ Атанасије (Јевтић)

Седми Васељенски сабор сазван je и одржан у Византији, у Цариградској патријаршији, конкретно у митрополији Никејској у Витинији, и трајао je од 24. септембра до 23. октобра 787. године. Гоњење светих икона и православних иконофила започео је цар Лав III већ 726, а нарочито 730. године, својим едиктима о уклањању и уништавању икона из храмова, што је спровођено не само у Цариграду, него и широм Византијског царства. Прогону икона и иконопоштоватеља успротивио се цариградски патријарх Герман.

 

Орос вере Седмог васељенског сабора

..Ми се држимо неизмењиво свих црквених нама завестаних писаних и неписаних предања, од којих је једно и изображавање иконичког живописа, јер је сагласно историји јеванђелске проповеди, ради потврђивања истинитог и не привидног очовечења Бога Логоса ...

Иконоборство (726-780 г.)

Да би своје дело на опорављењу државе извели до краја, Лав III и Константин V покушаше да изврше велики верски преображај. Они укинуше иконе, прогонише калуђере који су их бранили, и према озбиљном сукобу који су изазвали и који доби име иконоборство сачуваше у историји назив иконоборци.

ImageДуховни центар Саборне цркве у Кргујевцу организује у четвртак, 20. марта 2008. године, предавање на тему

ПРАВОСЛАВЉЕМ ПРОТИВ ДРОГЕ (УЛОГА ЦРКВЕ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ)

Гост предавач је Његово Преосвештенство викарни епикоп јегарски Г. Профирије (Перић).

Предавање се одржава у Епархијском центру (порта Саборне цркве), а почетак је у 18.30 часова.